Visszatekintő

2022.06.26. 13:58

Múzeumok éjszakája Szombathelyen - Kinyíltak a pincék és a padlások, ellátogatott Sisi-királyné és ehető virágok - fotók

Már a meghirdetett kezdési időpontban hosszan kígyózó sorban várakoztak az érdeklődők a Savaria Múzeum előtti kertben.

Cseh-Egyed Bernadett

Cseh Gábor

A szépséges Sisi királyné (Vas Viktória) fogadta a vendégeket, akik boldogan éltek a közös fotó készítésének lehetőségével. Miközben odakint kattogtak a fényképezőgépek, odabent is megkezdődtek a programok. Varga Péter (Cserga) az állandó kiállításban tartott tárlatvezetést, Czédly Mónika divattervező pedig Sisi gardróbjába engedett bepillantást. Kevesen tudják, a hajdani királynő nagykövete volt az egészséges életmódnak, táplálkozásnak. Ennek apropóján a vándorkiállítás előterében ehető virágokat szolgáltak fel különleges formában. Kovács Katalin mesélte, a ciprusos krémmel töltött kakukkfüves tortácskát kínálnak, tetején kandírozott ibolyával, mellé pedig néhány ehető virágszirom és rózsazselé dukál.  

A Múzeumok éjszakáját a különböző időpontokban, de szinte a világ minden országában megszervezik. Nálunk nem véletlenül a Szent Iván-éjszakájához kapcsolódik a rendezvénysorozat. Ez a váltás időszaka, a leghosszabb nappal, de mi mégis éjszakát csinálunk belőle. Jó idő is van, lazább programokat lehet szervezni – ezt már Csapláros Andrea a Savaria Múzeum igazgatója fogalmazta meg lapunknak.

A többi tagintézménybe is izgalmas programokat álmodtak a szervezők, valamennyi korosztály találhatott számára tetsző időtöltést. A Smidt Múzeumba, amely a hétköznapokban is a kincsek háza, most rejtély, misztika költözött, Harry Potteré volt a főszerep. Egyebek mellett az érdeklődők hallhattak arról is, az állatoknak ténylegesen milyen tulajdonságaik vannak, és ez miként jelenik meg a történetben. Egyszeri és megismételhetetlen élményben lehetett része azoknak is, akik az Iseumba látogattak: belekukkanthattak azokba a különleges fa tárolókba, amelyekben a Romkert felszedett mozaikját konzerválták.  

Évről évre több intézmény csatlakozik a rendezvénysorozathoz. A vasi megyeszékhelyen a Bartók terem, a levéltár és a MÁV-székház is szélesre tárta kapuit a látogatók előtt. Utóbbi helyszínen több kisgyermekes családdal is találkoztunk. A régi vasúthoz köthető tárgyak mellett az egykori mozdonyra és a légópincére voltak a legtöbben kíváncsiak.  

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában