Horvát nap

2022.08.07. 07:17

Jókedvű nemzetiség – Horvát kulturális nap Bükön, huszadszor

Zsúfolásig megtelt szombaton kora este a büki Átrium, amely ezúttal a huszadik, jubileumi horvát kulturális napnak adott helyet.

HL

Fotó: © Unger Tamás

Húsz évvel ezelőtt, 2002-ben Virág János, a nemzetiségi önkormányzat akkori elnöke hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az első kulturális napot. A fő célja az volt, hogy a bemutassák és tovább vigyék a XVI. században a török elől a nyugat-magyarországi térségbe menekülő horvátok kultúráját, zenéjét, táncát.

A megjelent kórusokat, zenészeket, táncosokat, és nem utolsó sorban az Átrium közönségét dr. Németh Sándor, Bük polgármestere köszöntötte.

- Elismerés illeti a nemzetiségi önkormányzat tagjait, akik tevékenyen és aktívan szervezték meg a jubileumi találkozót. Ezzel a hagyomány átadását összehozták a kulturált szórakozással – hangsúlyozta a városvezető.  

Kondora Bálint, a Vas megyei közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: ritka az olyan esemény, amelyet az elmúlt húsz esztendő alatt minden évben megtartottak. A horvát nap ilyen, hiszen a koronavírus ideje alatt is összegyűltek. Ez is mutatja, milyen szívósak a horvátok. (E kijelentést a közönség tapssal jutalmazta).

- Akármerre is jártam a térségben, mindig azt tapasztaltam, hogy a legjókedvűbb és legvidámabb nemzetiség a horvát. A ma este is bizonyítja mindezt – tette hozzá Kondora Bálint, aki egyúttal Majthényi Lászlónak, a Vas megyei közgyűlés elnökének üdvözletét is tolmácsolta.

A megyénk településeiről érkezett kórusok dalaikkal, zenéjükkel ízelítőt adtak a népi kultúrájukból. A szomszéd megyei, undi Veseli Gradišćanci egyesület tagjai pedig horvát táncokkal színesítették a műsort.

 

Címkék#kenyér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában