Vasban is szeretik

2022.08.19. 07:00

Péntektől megkóstolható az ország tortája Vas megye több cukrászdájában is - fotók

Megyénk több cukrászdájában is augusztus 19, péntektől lehet megkóstolni az ország tortáját. A finomságokat minden esetben az adott vendéglátóhely cukrászmesterei helyben készítik el.

Horváth László

Forrás: Unger Tamás

A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizenhatodszor hirdette meg az ország tortája versenyt. Idén ezt a címet Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a huncut szilva herceg tortája viselheti. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig a szegedi Gyuris László cukrászmester nyerte a nagyi kedvence fantázianevű alkotással.

- Olyan nagy az igény, nem tudjuk nem megtenni, hogy szerepeljen a kínálatunkban az ország tortája – mondta Mészáros Gábor, az egyik szombathelyi cukrászda vezetője. – Amikor bemutatjuk a süteményeket, mindig nagy az érdeklődés, és ez általában eltart a jövő év elejéig. A mostani választás ebből a szempontból jónak ígérkezik, hiszen a szilvás-boros sütemény a téli hidegekben is jól esik. Egyre több az olyan vendég, aki célirányosan keresi fel az ország tortáját is kínáló cukrászdákat. Aztán összehasonlítják, hogy hol volt a finomabb. Megtudtuk, a győztes süteményeket minden cukrászdában helyben készítik el. A cukrászok már előre megkapták a pontos receptúrát, illetve videós útmutató is rendelkezésükre áll. Az alapanyagok listája mellett azokat a kereskedőket is feltüntették, ahol azok beszerezhetők.

- A verseny kiírásában évek óta szerepel az a kikötés, hogy az alapanyagok Magyarországon egész évben beszerezhetőek legyenek, illetve tükrözzék a hazai ízlésvilágot - tette hozzá Mészáros Gábor, aki egyben a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja is. – A magyar torták fő jellegzetessége a tészta, így elvárás volt, hogy az alkotás minimum negyven százalék tésztát tartalmazzon. Lehetőség szerint kerülni kell a túlságosan krémes, túl édes süteményeket.

 

A lapunk által megkérdezett körmendi cukrászdában az elmúlt 16 évben mindig szerepelt a kínálatban az ország tortája. – Sokszor nem is győzzük, olyan nagy az igény. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen a környéken nálunk kapható ez a sütemény – számolt be tapasztalatáról Pappné Horváth Ildikó tulajdonos, cukrászmester. – A cukormentes torta sok elemében hasonlít a 2016-ban győztes Őrség zöld aranya tortára. A málnaréteg megmaradt, a tökmagropogóst azonban a pisztácia váltotta fel.

Busznyák Renáta Celldömölkön három éve üzemeltet cukrászmanufaktúrát. – Amikor megnyitottunk, feltett szándékom volt, hogy mi is elkészítjük az ország tortáját – közölte lapunkkal. – Kis üzem a miénk, de ügyelünk arra, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. Az ország tortája pedig egyfajta kihívás, illetve jó inspiráció szerzési lehetőség. A jövőben a receptek egyes elemeit beépíthetjük a saját meglévő süteményeinkbe, de akár át is dolgozhatjuk azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában