Simogató ősz

2022.09.25. 08:14

Ság, szüret, macskakő: a hegy lábától indult a színes, zajos, hintós, kisvonatos menet a belvárosba

Bár a Sághegyi Szüreti Napok központi attrakciója a felvonulás, volt miből válogatni Celldömölkön a hétvégén. És hozzájárult a sikerhez a simogató őszi idő is.

ÖL

Fotó: Szendi Péter

A szüreti napok programjának megvannak az eseményeknek keretet adó elemei. Mindig a városi iskola Tücsök Bábcsoportja kezd, így volt ez pénteken is: délelőtt az óvodások, délután a kisiskolások töltötték meg a KMKK színháztermét, hogy megnézzék a lila majom történetét.

A hivatalos megnyitót ezúttal is tárlatnyitóval kötötték össze: pénteken délután Újra itthon címmel a művészházaspár, G. Szabó Pálma és a Celldömölkről elszármazott Göcsey József festményeiből nyílt kiállítás a KMKK Móritz Galériájában, ahol mindent a Munkácsy-kiállításhoz mérnek – hiszen annak a nem mindennapi bemutatónak köszönhető a galéria kialakítása is. Fehér László polgármester személyes hangú köszöntőjében szót ejtett arról is, hogy a szüreti napok hagyománya az ötvenes évekig vezethető vissza. Akkoriban zárt be a múlt századelőn megnyitott bazaltbánya, amely annyi macskakövet adott több európai nagyvárosnak – és amely megváltoztatta a szőlőtermő vulkanikus Ság hegy arcát: a plató eltűnt, létrejött a kráter. Göcsey József megfestette mindkét változatban. A kiállítást Bene Csilla tanárnő ajánlotta a közönség figyelmébe, úgy emlékezve „Józsira”, mint „a legambiciózusabb” rajszakköri diáktársra, aki lám, meg sem állt a képzőművészeti főiskoláig. A megnyitó jó alkalmat adott arra is, hogy emlékezzünk a generációk ízlésére, látásmódjára nagy hatást gyakorló két celldömölki művész-tanárra: Nagy Istvánra és Dénes Szilveszterre.

 

A tárlatnyitó után megkezdődött a szabadtéri program, aztán szombat éjszakáig (a Dr. Géfin téri népes retródiszkóig) nem volt megállás. Kinyitott a Kemenesi Piac, mások mellett fellépett a Budapest Bár, szombaton délután a Ság hegy lábától indult el a belvárosba a színes, táncos, zajos, traktoros, lovas, hintós, kisvonatos és motoros szüreti menet.

A szüreti napok programjában ünnepelte meg 50. születésnapját a KMKK Kemenesalja Néptánccsoportja is: „Nem úgy van most, mint volt régen...” címmel, műsorral, kiállítással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában