Az egykori legendás, egyutcás városrész

2022.09.28. 18:28

Karicsa az volt lakóinak, ami a Pál utcai fiúknak a grund - Bemutatták Döme Zsuzsa könyvét az MMIK-ban

Bemutatták Döme Zsuzsa: Karicsa című, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvét az MMIK-ban szerdán délután.

Merklin Tímea

Döme Zsuzsa könyvbemutatójára nagyon sokan jöttek el az MMIK-ba

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A szerző azért ragaszkodott az MMIK-hoz mint helyszínhez, mert itt lehetett az egykori Nagykar utca eleje, a kulturális intézményhez felvezető lépcsősornál állhatott Karicsa első háza. Döme Zsuzsa a kötetet nem várostörténeti kiadványnak szánta, a legendás utca múltjáról csak érintőlegesen esik szó. Szombathely egyutcás településrésze már a középkorban is létezett, főleg gazdálkodók, iparosok, kereskedők lakták. Karicsa lehetett a 13. század elején felépült, kőből készült kerekvár külvárosa, váralja települése. 

 

Döme Zsuzsa azonban főleg egy életérzést keresett a könyvében; azokat szólította meg, akik gyermekként rövidebb-hosszabb ideig a Nagykar utcában éltek, és megkérdezte tőlük, mit jelent számukra a „karicsaság”, ami a közös élményük volt. A könyvben tizenkilenc visszaemlékezés található, melyekben megfogalmazódik a városrész iránti szeretet, hogy „Karicsa életre szóló tartást adott”; és hogy az volt nekik, ami „a Pál utcai fiúknak a grund, a gondtalan, korlátok és kötöttségek  nélküli életet jelképezte”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában