2022.10.03. 13:34
Szőlőt préseltek, édes mustot kóstoltak – Szüreti délelőtt a Savariában - fotók
Ha ősz, akkor szüret – a VMSzC Savaria Technikum és Kollégium diákjainak is kijutott hétfőn délelőtt a szőlő-betakarítás és a borkészítés körüli teendőkből.
Kerényi János szakoktató, Gosztonyi Erik, Sági Levente, Sándor Máté
Fotó: © Unger Tamás
Október első munkanapján a napsütéses jó időt kihasználva a savariás diákok és tanáraik mustot préseltek és kóstoltak a kollégium udvarán. Mint kiderült, az előző napokban legalább 150 kiló piros és fehér szőlő gyűlt össze – diákok, szülők, tanárok adták össze –, a présről Sümegi Tamás igazgató, a darálóról pedig az egyik kollégája gondoskodott.
A tanítás sem maradt el a technikumban: a rövidített és tömbösített órák, meghosszabbított szünetek után kezdődött a „szüreti mulatság”. Aki a mézédes piros mustot iszogatva megéhezett, az lila hagymás zsíros kenyér és sós stangli közül választhatott. Délre elkészült az ebéd is: zeneszóra bográcsokban főtt a paprikás krumpli – az iskola pedagógusai vállalták az előkészítést, a főzést.
Egy faragott tök is hozzátett az őszi hangulathoz a kollégium udvarán: az alkotója egy nagy tábla csokival és oklevéllel lett gazdagabb.