Demonstráció

2022.10.05. 09:15

Mintegy ötven tanár és diák alkotott élőláncot a szombathelyi Zrínyi utcában

A Pedagógusok Világnapja alkalmából szerda reggel több Vas megyei iskolánál tartottak megmozdulást. A Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál mintegy ötvenen - tanárok és diákok - élőláncot alkotva hívták fel a figyelmet a közoktatás jelenlegi helyzetére.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN

- Nem sztrájkolunk és nem engedetlenkedünk - mondta beszédében az esemény szónoka, Szijártó-Szemes Ildikó. Úgy folytatta: - Amíg egy vasutas sztrájk idején megáll a vasúti közlekedés, addig a pedagógussztrájk idején a pedagógus megtartja a végzős évfolyam összes tanóráját, a többi évfolyamon az órák ötven százalékát, a fennmaradó időben pedig 7-től 16 óráig felügyeletet biztosít és naponta kétszer fél órát levegőzteti a diákokat. Tehát nem generál egy megoldandó helyzetet, amire az egész társadalom felfigyelhetne, hanem azzal sztrájkolhat, hogy a megtartott órákért nem veszi fel a fizetését. Nem irreális ez? - fogalmazott. 

Szijártó-Szemes Ildikó emlékeztetett arra is: tavasz óta több polgári engedetlenségi akciót tartottak, múlt héten öt tanárt mentettek fel a munkavégzés alól, a héten pedig 21 pedagógus kapott "utolsó" figyelmeztetést. Velük is szolidaritást vállaltak a megmozdulással, amit a Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusai közösen szerveztek. Az élőláncban a toronyi általános iskola tanárai is ott álltak.  

Forrás: VN

A szónok a közoktatásban zajló folyamatokat is bírálta, így példaként a szabad tankönyvválasztás megszűntetését, a szerinte jó minőségű tankönyvek kivezetését, helyette "silány, ám de állami tankönyvek" bevezetését sorolta. Utalt arra is, hogy a pedagógusok bérét még mindig a 2014-es minimálbérhez igazítják.  A demonstrálók előbb a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál, majd a Zrínyi-iskolánál alkottak élőláncot, közben pedig a Pál utcai fiúk betétdalát is elénekelték.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és a Celldömölki Városi Iskola nevelőtestületének egy része is csatlakozott a meghirdetett országos sztrájkhoz. A répcelaki intézmény szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatában egyebek mellett az áll: apedagógus munkakörben foglalkoztatottak száma az iskolában 26. Tizenkilenc pedagógus sztrájkolt szerdán, többen egész napra sztrájkot hirdettek. Mint írják, továbbra is kiállnak az oktatás jövőjéért, követelik a hatékony sztrájkhoz való alapjog visszaállításátés hogy a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusokat azonnali hatállyal helyezzék vissza munkakörükbe.

A Celldömölki Városi Iskolában húsz pedagógus nem vette fel a munkát. Az iskolában tartózkodtak, a tanóráik helyettesítését megoldották, mondta el kérdésünkre Viola István intézményvezető.Az oktatás mindkét intézményben zavartalan volt. Információnk szerint a kőszegi evangélikus középiskolában 13 pedagógus sztrájkolt.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus végén Tihanyban a Tranzit közéleti évadnyitón beszélt arról: a kormány vállalja, hogy 2027-ig a pedagógus-átlagbérek elérik a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Ez visszafogottabb előrejelzések szerint is egymillió forintos diplomás átlagbér esetén 800 ezer forintot jelent majd – mondta akkor a miniszter. A legutóbbi Kormányinfón pedig kiemelte: januárban a tervek szerint tízszázalékos pedagógus-béremelés lesz. 2023-ban és 2024-ben további tíz-tíz százalékos béremelést tervez a kormány. Hozzátette: a sztrájkhoz Magyarországon joga van a pedagógusoknak, ellentétben Németországgal, ahol a tanárok nem élhetnek ilyen joggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában