Korszerűsítés

2022.11.25. 16:24

Új szennyvíztisztító-művet adtak át Sárváron - fotók

Új szennyvíztisztító-művet adtak át a Taravis Kft. telephelyén pénteken. A létesítménynek köszönhetően korszerűbb és nagyobb kapacitású előtisztítási rendszer épült ki. A telepet a projektben részt vevő Pannon Egyetem a jövőben kutatási célokra használja majd.

Polgár Patrícia

Fotó: © Unger Tamás

A projekt uniós támogatással valósult meg. A Taravis Kft., a Pannon Egyetem és a Veszprémterv Kft. konzorciuma összesen több mint egymilliárd forint támogatást nyert el a telep megépítésére. Létesítésével egy komplex szennyvíztisztítási eljárás valósulhat meg a vállalatnál, ami a változó ipari szennyvíz-minőség és -mennyiség mellett a beérkező vízminőség, valamint a biológiai utótisztító fokozat optimális terhelését és tápanyagigényét is számításba véve végzi a szennyvíz előtisztítását. A szakaszos üzemű biológiai utótisztító rendszer működésének következtében az üzemeltetési költségek minimalizálódnak, a tisztító kapacitás pedig maximalizálódik. A létesítmény megközelítőleg 1000 m3/nap ipari szennyvizet képes megtisztítani.

A hivatalos átadóünnepségen Szabó Péter, a Taravis Kft. ügyvezetője és tulajdonosa elmondta: a Taravis Kft. vágóhídjáról a közcsatornába kibocsátható szennyvizek mennyiségére és minőségére eddig is szigorú szolgáltatói, környezetvédelmi előírások vonatkoztak. A szennyvíztisztító telep létesítésével kialakított biológiai tisztítási fokozatnak köszönhetően a telephelyről kilépő tisztított szennyvíz élővízbe bocsátható minőségű.

 

- A beruházásból a város nem csupán a megnövekedett adóbevételek révén profitál, a vállalat a jövőben vezetéket épít ki a Rába irányába, ezzel mentesítik a rábasömjéni városrész szennyvízhálózatát – fogalmazta meg Kondora István, Sárvár polgármestere. - A Taravis Kft-t említve Magyarország jelentős infrastrukturális vállalatáról beszélünk. A fejlesztése nem csupán helyi, de országos érdek is.

A beruházásban víz minőségi és mennyiségi mérését lehetővé tévő mérési és mintavételi pontok is kiépültek. A projektben kidolgozott, nemzetközi szinten is hasznosítható eljárás mellett megvalósult egy teljes üzemi méretű prototípus rendszer is, amely a partner szervezetek számára további kutatás-fejlesztési célok megvalósítását is lehetővé teszi.

Dr. Domokos Endre, a veszprémi Pannon Egyetem docense a fejlesztés technikai részleteiről beszélt, majd elmondta: nagy öröm volt számukra egy ilyen környezetvédelmi projektben részt venni. Hozzátette, a projektben aktívan közreműködtek az egyetem kutatói és hallgatói is: három szakdolgozat született az ott végzett kutatásokra alapozva, egy hallgató pedig töltötte a szakmai gyakorlatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában