Rendezvények a vármegyében

2023.02.03. 07:00

Rönkhúzás Körmenden, zenei tehetségkutató és horvát bál Szombathelyen - Mutatjuk milyen programok jönnek

Ezúttal is számos program lesz vármegyénkben.

Polgár Patrícia

Rönkhúzás Körmenden

Fotó: Jambori Tamas

Az őrségi rönkhúzás ma is élő hagyomány 

Az Őrségben régi hagyomány a rönkhúzás, amit anno akkor rendeztek meg, amikor farsang idején nem volt esküvő a faluban. Vármegyénkben a következő időszakban több helyen is felelevenítik a hagyományt. 

Körmenden február 4-én, szombaton elevenítik fel a hagyományt a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és Barátai szervezésében, a viszáki és szőcei rönkhúzók, valamint a Batthyány Lovasbandérium közreműködésével. A nászmenet 14 órakor gyülekezik a Kónya Kávéháznál a vőlegénykikérőre. Innen vonulnak tovább a város több utcáját érintve a Körmendi Kulturális Központig, ahol megtörténik az esketés, majd táncház kezdődik a Fajkusz Bandával. Ugyancsak február 4-én, szombaton 14 órától tartanak rönkhúzást Hegyhátszentjakabon. A tréfás menet a Kossuth utca elejétől indul a kultúrházba, ott tartják meg a bolondesküvő után a lakodalmat tombolasorsolással és hajnalig tartó retró bulival. Viszákon egy héttel később lesz az alkalom, február 11-én 14 órától. A felvonulás a Faluháztól indul, a kocsmánál a vőlegényt, a Fő út 55. szám alatt a menyasszonyt kérik ki. A bolond lakodalmat a Fő téren, a menyasszonytáncot és a vigasságot a Faluházban tartják. Pankaszon a következő hétvégén, február 18-án 15 órától lesz bolondesküvő és rönkhúzás. A nászmenet a művelődési háztól indul Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökének köszöntője után. A lakodalomban a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola Rábahídvégi Néptáncegyüttese is eljár egy táncot. Aznap Apátistvánfalván is lesz rönkhúzás, ott 10 órakor gyülekeznek a település Máriaújfalu felőli végén, az esketést szlovén és magyar nyelven tartják.

 

Öröm a zene, avagy újra tehetségkutató

Hatodik alkalommal rendezik meg az Öröm a zene – Jam Music Tehetségkutatót. A döntő február 26-án, vasárnap lesz 13 órától a Végállomás Klubban. Hat fellépési lehetőséget is lehet nyerni a megyeszékhelyen.

 A tehetségkutató a könnyűzenei területen alkotó, feltörekvő előadóknak, zenekaroknak nyújt lehetőséget. A versenyre saját dalokkal lehet nevezni február 12-ig, ezt követően a szervezők előzsűrizik a jelentkezőket – a legjobb 10 produkció léphet fel 15 perces koncerttel a döntőben. A február 26-i finálén szakmai zsűri dönt a díjakról. A tehetségkutató történetében még sosem volt ennyi nyeremény, köszönhetően a helyi összefogásnak. Szombathely Megyei Jogú Város három fellépési lehetőséget is felajánlott: egy-egy díjazott koncertezhet majd a Városháza tetőteraszán, az Utcaművészeti Fesztiválon és a SzentKirály Napokon. Emellett koncertezési lehetőséget lehet nyerni a Végállomás Klubba, a Bohém Klubba és a Szimfónia Kávézóba. A győztes automatikusan bejut az Öröm a Zene budapesti nagydöntőjébe. A díjakat nem feltétlenül kötik helyezésekhez, minden nyertes előadó a hozzá leginkább testhezálló helyszínen léphet majd fel. A tehetségkutató az Öröm a Zene rendszerében, az NKA Hangfoglaló Program támogatásával jött létre. 

A tavalyi tehetségkutató egyik szereplője: Handler Marko 
Forrás: Csapó Vera

 

A szombathelyiek szervezik a horvát bált 

Idén ismét megtartják a vármegyei horvát bált az Agora – Művelődési és Sportházban – ezúttal a szombathelyi horvátok szervezésében.

Mint azt Horváth Gyula Vladimír, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselője elmondta, minden évben más vasi település horvát nemzetiségi önkormányzata szervezi meg a horvát bált, idén a szombathelyire jutott a sor. A koronavírus-járvány után tavaly tartották meg először a horvát bált, akkor a Horvátzsidányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzata szervezésében. Idén a bált február 4-én, szombaton tartják meg az Agora – Művelődési és Sportházban. A vendégeket 18 órától fogadják, a műsor 19 órakor kezdődik. Fellép a szombathelyi horvátok valamennyi csoportja (a kórus, a tamburazenekar és a tánccsoport) és a horvát általános iskola növendékei. Műsorukat követően fellép a Koprive, a Pinka Band és a Setnja. A bálon részt vesz és köszöntőt mond Jurasits Ferenc, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. 

© Cseh Gábor
A horvát nemzetiség fergeteges bálja minden évben hagyományőrző csoportok fellépésével kezdődik
Forrás: VN-archív

 

Hétvégente kinyit a Nádasdy Múzeum

Az energiaválság miatt a könyvtár és a Nádasdy Múzeum továbbra sem tud folyamatosan nyitvatartani, de a legalább tízfős csoportokat fogadják, bejelentkezés alapján. Emellett február utolsó három hétvégéjén tárlatvezetésekre, családi délutánokra várják a sárváriakat és a városba érkezőket. Az első tárlatvezetést február 12-én tartják. A 10 és 14 órakor kezdődő program címe: A herceg nincs itthon, fogszabályozásra ment. Az első családi délután Kiráz a hideg! címmel február 18-án 14 órakor kezdődik – derül ki a Nádasdy-vár honlapjáról.

Tárlat, koncert, bábelőadás

KONCERT 

Szombathely Február 3–4., péntek–szombat 20 óra – Bohém: a Bohém akusztikus koncertsorozat következő vendége az RM Acoustic és Gubián Ádám gitáron. Február 4-én, szombaton S. Hollósy Kornél zongorán szórakoztatja a közönséget. Február 3., péntek 19 óra – Végállomás Klub: egy kőkemény thrash-death metal esten vehetnek részt az érdeklődők, érkezik a Monastery, a Morte Silmoris, a Killersick és a helyi erők képviseletében az Axemen. Február 4., szombat 19 óra – Végállomás Klub: a Ritmusállomás Dobiskola növendékei lépnek színpadra, majd a FeelGood zenekar idéz alter-rock-slágereket. Február 12-én Szécsi Pálemlékkoncert lesz az Agora – Művelődési és Sportházban 14 és 18 órakor. Fellép: Gergely Róbert, a Szécsi Pál-díj kuratóriumának elnöke; vokálozik: Némedi Varga Tímea és Gere Orsolya. Hangszerelte: Végvári Ádám. 

KIÁLLÍTÁS 

Szombathely Agora – Művelődési és Sportház, galéria: Nemzet-közti Magyar Fotószalon kiállítás. A jól komponált, igényes technikával készült fotók hűen mutatják be a pannon táj természeti szépségeit, a nemzeti kultúránk gazdagságát, az emberközpontú fotográfia szépségét, humánumát. Ha mondhatjuk, hogy a fotózás korunk népművészete, akkor az itt látható képek a kortárs magyar fotóművészetet képviselik. A kiállítás február 24-éig megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében. 

Szentgotthárd Február 9., csütörtök 15 óra – Szlovének Háza: Zsuppfedeles ház – egykor és ma – tárlatnyitó. A kiállítást a szerző, Jana Balažic mutatja be. 

SZÍNHÁZ 

Szombathely Február 5., vasárnap 10 óra – Mesebolt Bábszínház (MMIK, Ady tér 5.), Lázár Ervin-terem: Kormos István: Vackor az óvodában. A matinéra 4 éves kortól várják a gyermekeket. A piszén pisze kölyökmackóval Császár Erika, a Mesebolt örökös tagja lép színre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában