Katasztrófa

2023.02.06. 05:41

Több ezren haltak meg a Törökországot és Szíriát megrázó földrengésekben (videó)

Több erős földrengés rázta meg Törökország dél- és északkeleti, valamint Szíria északi részét a mai napon, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A katasztrófa halálos áldozatainak száma már a 3000-et is meghaladta. Az ankarai magyar nagykövetségen is érzékelhető volt a földrengés, ezért elrendelték az épület átmeneti kiürítését. A magyar kormány este ötvenfős egységet indít útnak az érintett térségbe, így segítve az esetleges további túlélők utáni kutatást.

Áldozatok után kutatnak egy összedőlt lakóépület törmeléke között a közép-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Refik Tekin

Háromezer fölött a halottak száma

Folyamatosan emelkedik a földrengés áldozatainak száma, ahogy egyre több holttest kerül elő a romok alól. Az MTI szerint már 3000 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, a hétfő esti összesítés szerint 

háromezerhatszáznál is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget hajnalban sújtó földrengések.

A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet késő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban. A szomszédos Törökország katasztrófavédelmi hatóságának (AFAD) legfrissebb adatai szerint 2316-ra nőtt a halottak száma.

A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

Törökország hétnapos nemzeti gyászt hirdetett a földrengések miatt, több mint 1600 halott

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt, amelyekben legkevesebb 1651 ember vesztette életét.

Erdogan egyúttal közölte, hogy február 12-én naplementéig országszerte és a külképviseleteken félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Röviddel Erdogan Twitter-bejegyzése előtt a dél-törökországi Hatay tartományban tartózkodó török miniszterek tartottak sajtótájékoztatót.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy legkevesebb 1651 ember életét vesztette, 11 ezer 119 pedig megsebesült a szerencsétlenségben.

Hulusi Akar védelmi miniszter jelezte, hogy a haditengerészet egyik hajója éjszaka sérülteket szállít Iskenderun kikötőjéből a szomszédos  Mersin tartomány kórházaiba. Egyúttal elmondta, hogy 17 repülőgéppel folyamatosan viszik a segélyszállítmányokat a legnagyobb városokból, Isztambulból, Ankarából és Izmirből a katasztrófa sújtotta térség két repülőterére, az adanaira és a gaziantepire.

A török katasztrófavédelem (AFAD) esti adatai szerint eddig 5606 épület omlott össze a földmozgásokban, miközben 6445 embert már kimentettek a romok alól.

Mehmet Özer török oktatási miniszter néhány órával korábban bejelentette, hogy február 13-ig az egész ország területén felfüggesztik az iskolai oktatást.

A Dél- és Délkelet-Törökországban zajló mentési munkálatokat nagyban nehezíti a térségben uralkodó hideg időjárás, amely éjszaka sokakat a fagyás veszélyével fenyeget.

Erdogan török államfő hétfőn korábban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Az AFAD adatai szerint az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű mozgás követett.

A hajnali rengésektől függetlenül helyi idő szerint 13 óra 24 perckor egy újabb, ezúttal 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből.

Útnak indultak a magyar mentőcsapatok

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata 1999-ben és 2001-ben is dolgozott már Törökországban, az akkori földrengések helyszínén – írja a Feol.hu

A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport – 19 fővel és 7 mentőkutyával – Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett ma 20 órakor indul útnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről,

 mivel a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek. A csapat már összeállította mintegy 2 tonnás felszerelését és felvette a kapcsolatot azokkal a török kollégákkal, akikkel már korábban együtt dolgoztak a magyar mentőszervezet szakemberei. Hét-tíznapos munkával számolnak, amelynek első időszaka kutatással telik, utána pedig az egészségügyi ellátást segítik.

A parancsnok elmondása szerint a helyszínen három-négyfelé tudnak majd válni, mert ez a hatékony munka feltétele. 

Mivel a kutyák a legprecízebb műszerek, ők derítik fel a katasztrófa sújtotta területet, aztán következnek a hangdetektorok, a kiskamerák, hiszen a szűk helyeken ilyen eszközökkel tudjuk meghatározni a túlélők és az elhunytak pozícióját

 – árulta el a szakember.

Pavelcze László szerint nagyon nehéz lesz a helyszínre jutni, hiszen több tényező mellett az időjárás, a havazás és a kemény hideg is nehezíti az utazást, így a magyar mentőcsapat körülbelül három nap alatt juthat el a katasztrófa sújtotta terültre. 

A Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, a tűzoltókkal, katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indul Törökországba, személykereső kutyákat is visznek magukkal
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Ugyancsak elindult hétfő este az 55 fős Hunor mentőcsapat is, a magyar katasztrófavédelem "elit alakulata". A csapatban a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában, keresőkutyákat is visznek magukkal.

 

A személyzetet és a 90 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállítja a Liszt Ferenc-repülőtérről a törökországi Adana repterére. Megérkezésük után a török katasztrófavédelem irányítja majd a magyar mentőcsapat tevékenységét.

 

A Hunor felszerelése 10 napra biztosítja a mentőegység önellátását, vagyis nem kell a helyi katasztrófavédelem erőforrásait használniuk - közölték.

Tömegsírokat ásnak Szíriában a halálos áldozatoknak

A 2011 óta polgárháború dúlta országban egész házsorok dőltek össze a rengésben, mert a bombázásokban a házak alapja már korábban megsérült. Legfrissebb adatok szerint csak Szíriában a halottak száma legkevesebb 783, és 2200-nál is több a sérült.

Rengeteg ember lehet még a romok alatt 
Fotós: Louai Beshara / Forrás: AFP

Ahmed Damiríje, a szíriai egészségügyi miniszter helyettese a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányerők ellenőrizte térségekben a halálos áldozatok száma 403, és több mint 1200 sérültről tudnak. Ráed asz-Szaleh, az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet vezetője szerint ezekben a térségekben 380 halottról lehet tudni, és a sérültek száma meghaladja a ezret. Hozzátette, hogy százak rekedhettek a törmelékek alatt.

Novák Katalin: borzalmas, ami történt

A magyar államfő is részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. Az államfő azt mondta, borzalmas, ami történt, és biztosította a török embereket arról, hogy Magyarország velük van ezekben a nehéz pillanatokban. 

A kétezret is meghaladta az áldozatok száma

Hétfő estére 

2000 fölé emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma

 - írja a BBC hírportálja. A CNN és a Foxnews amerikai hírportálok közben már több mint 2300 halottól írnak. 

Spanyolország két vészhelyzeti mentőegységet küld Törökországba

Spanyolország két vészhelyzeti mentőegységet indít útnak várhatóan még a nap folyamán Törökországba, hogy szakembereik segítsenek a földrengések utáni mentésben - jelentette be a védelmi miniszter hétfőn Madridban újságíróknak nyilatkozva.

Margarita Robles elmondta: a spanyol légierő két repülőgépe szállítja a speciálisan keresésre és mentésre kiképzett, csaknem száz fős csapatot, amelynek 35 tagja a madridi tartomány tűzoltó-különítményéhez, 56 tagja pedig a hadsereg vészhelyzeti katonai egységségéhez tartozik.

A spanyol mentőegységek az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül megvalósuló együttműködés keretében kapcsolódnak be a törökországi mentésbe, és csatlakoznak a többi nemzetközi mentőcsapathoz.

A védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy jól van az a 150 spanyol katona, akik a katasztrófa által érintett török térségben, az Incirlik légitámaszponton teljesítenek szolgálatot.

A törökországi földrengés túlélői meséltek a katasztrófáról

A katasztrófa után több túlélő is nyilatkozott arról, hogy hogyan élte meg a szerencsétlenséget – adta hírül a Magyar Nemzet.

„Kilencen voltunk otthon. A két fiam még mindig a romok között van, őket várom” – nyilatkozta törött karját fogva, az arcán sebesüléssel egy délkelet-Törökországban élő nő a Hindustan Times-nak, India egyik legnagyobb napilapjának.

ASZAD, Bassár el-
Sebesülteket ápolnak kórházban az észak-szíriai Idlíb kormányzóságbeli Darkusban 2023. február 6-án
Fotós: Gaith asz-Szajed / Forrás: MTI/AP

A BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozó férfi elmondta – a maga mögött romokban álló épületre mutatva –, hogy egy barátjának a családja a legfelső emeleten lakott, a mentőalakulatok sikeresen megtalálták őket. „Hatalmas szerencse, hogy mi a földszinten laktunk” – tett hozzá hálálkodva.

„Éppen aludtam, amikor a feleségem felkeltett. Rémisztő volt látni, ahogy minden remegett körülöttünk. Percekig tartott mindez” – mondta a BBC-nek egy másik túlélő.

Nilüfer Aslan az Euronews-nak pedig mint fogalmazott: „Egy ötödik emeleti lakásban laktunk, én szóltam a családnak, hogy földrengés van. Menekülni kezdtünk. Egyben akartam tartani a családot, úgy éreztem, hogy legalább haljunk meg együtt, ugyanazon a helyen. Ez volt az egyetlen dolog, ami eszembe jutott” – mesélte. 

Megrendítő drónfelvételek a földrengés pusztításáról (videó)

Légi felvételeket osztottak meg közösségi oldalakon a Szíriát és Törökországot sújtó földrengés okozta károkról – írja az Origo.

A német kormány mozgósítja a katasztrófavédelmi szolgálatot

A német kormány mozgósítja a szövetségi katasztrófavédelmi szolgálatot, amely a helyi hatóságokkal szoros együttműködésben nyújt segítséget a Törökország délkeleti részén történt földrengések utáni mentésben – jelentették be hétfőn Berlinben.

A szolgálat (Technisches Hilfswerk - THW) minden lehetséges eszközzel támogatja a török polgári védelmet, a többi között felállíthat víztisztító berendezésekkel is rendelkező táborokat, és már meg is kezdte az első segélyszállítmányok összeállítását, amelyekkel egyebek mellett áramfejlesztő berendezések, sátrak és takarók érkeznek a katasztrófa sújtotta övezetbe – közölte Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter.

Cem Özdemir, a mezőgazdasági tárca vezetője - az első török származású német szövetségi miniszter - török és német nyelvű videóüzenetben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. 

Gyászoljuk a törökországi és szíriai földrengés áldozatait

– mondta a Zöldek politikusa.

Olaf Scholz kancellár részvétnyilvánító táviratot küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, amelyben hangsúlyozta, hogy Németország készen áll segítséget nyújtani a bajban.

Szijjártó Péter: átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget

Elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését a törökországi földrengést követően; a kormány este ötven fős egységet indít útnak a katasztrófa sújtotta területre, így segítve az esetleges további túlélők utáni kutatást – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető friss tájékoztatásában aláhúzta, hogy minden bizonnyal ez volt a második legsúlyosabb következményekkel járó földmozgás Törökországban, ráadásul azóta is folyamatosan érkeznek hírek kisebb utórengésekről az ország különböző pontjairól, így egyebek mellett a fővárosból is.

Szijjártó Péter közölte, hogy nemrég beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akinek kifejezte részvétét, és jelezte, hogy Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni a túlélők utáni kutatás, a sebesültek ellátása és a sérült infrastruktúra helyreállítása terén.

Elmondta, hogy az ankarai magyar nagykövetségen is érzékelhető volt a földrengés, ezért a diplomáciai képviselet vezetője elrendelte az épület átmeneti kiürítését. Statikus érkezik hamarosan a helyszínre, hogy megvizsgálja az épület állapotát.

Emellett jeleztük a Törökországban tartózkodó magyar állampolgároknak, akik közül 213 jelentkezett konzuli védelemre, hogy az ország mely területeit ne látogassák. Egy olyan magyar személyről van egyelőre tudomásunk, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos a kapcsolat

– tájékoztatott.

Azt szeretném kérni tisztelettel, hogyha van olyan magyar állampolgár, akiről tudomásuk van, hogy a katasztrófa által érintett területen van, azt jelezzék, akár a külügyminisztérium konzuli szolgálatának, akár az ankarai nagykövetségünknek. Még egyszer mondom, hogy a konzuli védelemre jelentkezettek között egyelőre ilyen személy sincsen

– tette hozzá.

A miniszter ezen felül közölte, hogy a Győri ETO női kézilabdacsapata Törökországban van jelenleg, velük a nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van, ők este Isztambulból fognak majd hazautazni. Illetve a Ferencváros korosztályos futballcsapata tartózkodik még edzőtáborban, akik a tervek szerint a hét második felében érkeznek haza, velük is folyamatos a kapcsolattartás.

Még az este folyamán elindul Törökországba az az ötven fős, hat orvost is soraiban tudó kutató-mentő alakulat, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában jött létre – emelte ki.

A török fél megköszönte és el is fogadta a felajánlásunkat, hiszen a legfontosabb feladat most az, hogy a romok alatt rekedteket időben meg lehessen találni, és még életben ki lehessen menteni őket

– hangsúlyozta.

Emellett pedig több civil vagy segélyszervezeti kutató-mentő orvosi alakulattal vettük már fel a kapcsolatot, az ő kapacitásaikat, képességeiket lejelentettük a budapesti török nagykövetségnek azzal, hogy amilyen erőkre, amilyen segítségre szükségük van, mi azt természetesen azonnal küldjük is

– mondta.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Szíria területein is pusztító volt a földrengés, több olyan keresztény közösség komoly károkat szenvedett, amellyel a magyar kormány kapcsolatban áll.

Az ő támogatásukat is természetesen az elkövetkezendő napokban napirenden fogjuk tartani, illetve végre fogjuk hajtani

– szögezte le.

Meghalt egy 28 éves futballista a török földrengésben

Az áldozatok közé tartozik a török másodosztályú Malatyaspor kapusa, Eyup Turkaslan, akit nem tudtak kiszabadítani a romok alól – adta hírül az Origo. A futballista feleségét sikeresen kimenekítették, ám a sportolót már nem tudták megmenteni. A Malatyaspor a közösség oldalán adta hírül, hogy játékosa meghalt.

A hírek szerint a Chelsea és a Newcastle korábbi játékosa, Christian Atsu is a romok közé rekedt, jeleneg mentőakció keretében próbálják megtalálni és kimenekíteni.

Rétvári Bence államtitkár kutató-mentőket indít útnak Törökörszágba

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indítja útnak Törökországba a február 6-i földrengés következményeinek felszámolásához segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatát - a HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti a mentést.

Csehország mentőket küld Törökországba

Csehország 68 személyből álló speciális mentőcsoportot küld Törökországba – közölte Jan Lipavsky külügyminiszter hétfőn délelőtt a Twitteren.

Közlése szerint a gyakorlott mentőkből álló csoportot a prágai és a morva-sziléziai régió tűzoltóságainak tagjaiból állítják össze megfelelő felszereléssel, s várhatóan a délutáni órákban már el is repül Törökországba. Fogadásukat a török fél már megerősítette – mondta a külügyi tárca szóvivője.

A cseh mentőcsoport az összedőlt épületek romjai alatt található túlélők felkutatására szakosodott, s egyebek között 2020-ban a libanoni Bejrútban is dolgozott. A mentőcsoport speciálisan kiképzett kutyákat is visz magával.

Megmozdult a cseh civil ágazat is, amely azonnal gyűjtést hirdetett Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeinek megsegítésére.

A prágai külügyminisztérium úgy tudja, hogy Törökország földrengés sújtotta részén mintegy ötven tagú cseh turistacsoport tartózkodik, de senkinek semmi baja nem történt. A turisták már felvették a kapcsolatot az ankarai cseh nagykövetséggel, amely megszervezi elutazásukat a veszélyeztetett területről. Milos Zeman cseh államfő, Petr Fiala kormányfő és Jan Lipavsky külügyminiszter részvéttáviratot küldött.

Újabb erős földrengést jelentettek a két országból, Damaszkuszból is

Újabb erős földrengést jelentettek hétfőn Szíriából és Törökország délkeleti részéből.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) azt közölte, hogy Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt magyar idő szerint fél 12-kor.

 Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartomány volt.

A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek.

A SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy a földrengés szíriai áldozatainak száma elérte a 371-et.

Túlélõk után kutatnak egy összeomlott épület törmeléke közt a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án
Fotós: Deniz Tekin / Forrás: MTI/EPA

Damaszkusz legutóbb azt tudatta, hogy az ország kormányerők által ellenőrzött, Törökországhoz közeli északnyugati térségében 248 halálos áldozata volt a hajnali földrengéseknek, és már több mint 700 sérültről tudni.

Az eredetileg a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vezetője, Rámi Abdel-Rahmán azt közölte, félő, hogy a katasztrófavédelem nem tud elegendő egységet kiállítani a mentési munkálatokra.

A SANA szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy 48 órára leállítják az északnyugati Tartúsz tartományban lévő Bánjász olajfinomítót.

Szíriai lázadók ellenőrizte térségében  a "fehérsisakosok" néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte azt közölte, több mint 221 halott mellett legkevesebb 600 súlyos sérültről is tudnak Aleppó és Idlib térségében.

Északnyugat-Szíria katasztrófa sújtotta övezetté vált

– jelentette ki az SCD egyik munkatársa a sajtónak.

Hamíd al-Kutáni, a szervezet idlibi munkatársa azt mondta, a kórházak zsúfolásig tele vannak sérültekkel.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek kézzel próbálják eltakarítani a romokat, hogy kimentsék az alattuk rekedteket.

Az iraki állami televízió arról számolt be, hogy a rengéseket Iraki Kurdisztánban is észlelték, a többi között a térség székhelyén, Erbilben is.

Kisgyereket mentettek ki egy összedőlt épületből Szíriában (videó)

Egy kisgyereket húztak ki a romok alól Azazban, miután egy pusztító földrengés rázta meg Szíriát és Törökországot, több száz ember halálát okozva – írja a BBC-re hivatkozva az Origo.

Kövér László részvétét fejezte ki törökországi földrengéssorozat áldozatai hozzátartozóinak

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar törvényhozás nevében együttérzését fejezte ki és részvétét nyilvánította a hétfő hajnalban Dél-Törökországot sújtó rendkívüli erősségű földrengéssorozat áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt.

A házelnök Mustafa Sentopnak, a Török Nagy nemzetgyűlés elnökének küldött részvét-táviratában, amelyet az MTI-hez is eljuttattak, azt írta: mély megrendüléssel értesült a rendkívüli erősségű földrengéssorozatról, amelynek következtében Törökország nagyszámú polgára vesztette életét, több százan megsérültek, és hatalmas károk keletkeztek.

Engedje meg, hogy ebből a szomorú alkalomból kifejezzem a magyar Országgyűlés nevében szívből jövő együttérzésem és őszinte részvétem az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánjak

– olvasható a dokumentumban.

Kövér László egyúttal arról biztosította hivatali partnerét, hogy „a baráti török nép ezen nehéz időkben is számíthat a magyar fél segítségére és támogatására”.

Szerbia két segélycsapatot küld Törökországba

Két mentőcsapatot küld Szerbia Törökországba a földrengés áldozatainak megsegítésére – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök hétfőn.

Az egyenként tizenkét főből álló csapatok, valamint az összekötő tisztek feladata a romok eltakarítása, a nehéz törmelék elmozgatása, a mentés és a keresés lesz.

A szerb elnök együttérzését fejezte ki a török néppel, és közölte, Szerbia kész minden szükséges segítséget megadni a katasztrófa sújtotta országnak.

Orbán Viktor: Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán, és felajánlotta Magyarország segítségét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Mély megrendüléssel és sajnálattal értesültem a pusztító földrengésről, amely Törökország déli részét sújtotta, és amely jelentős anyagi kárt és emberi veszteséget okozott. Ezúton is szeretném megerősíteni Önnek, hogy Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll

– írta Orbán Viktor.

E szomorú alkalomból őszinte részvétemet nyilvánítom az áldozatok családjainak és gyors felépülést kívánok a sérülteknek, egyúttal kifejezem reményemet, hogy a magyar felajánlás hozzá tud járulni a mentési munkálatok sikeréhez

– zárta a török elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Erdogan: legkevesebb 912 halottjuk van a földrengéseknek

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem központjában tartott sajtótájékoztatóján.

A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól.  A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik

– mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Bennrekedt túlélőket próbálnak kimenekíteni egy összeomlott lakóház romjaiból a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án
Forrás: MTI/AP/IHA

Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

A török vezető sajnálattal rámutatott, hogy nem tudják megmondani, meddig fog emelkedni a halottak és a sebesültek száma. A hajnali földrengésektől függetlenül a déli órákban újabb erős földrengést jelentettek Törökországból. Az AFAD helyi idő szerint 13 óra 24 perckor 7,6-os erősségű földmozgást észlelt a déli Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében.

Mindazonáltal az utórengések következtében további épületek omlanak össze. A török hírtelevíziók élő adásában dőltek romba lakóházak például Adana és Malatya tartományban is.

A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba.

Mehmet Muharrem Kasapoglu török ifjúsági és sportminiszter a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy az országban minden mérkőzést határozatlan időre elhalasztanak.

Bulgária két katonai szállító repülőgépet küld mentőkkel

Bulgária két katonai szállító repülőgépet küld Törökországba mentőkkel és a szükséges felszereléssel a földrengés áldozatainak megsegítésére - közölte a szófiai védelmi minisztérium hétfőn.

A tájékoztatás szerint két Alenia C-27J Spartan típusú szállító repülőgép hétfőn szállítja Törökországba a tűzoltóság és a közbiztonsági szolgálat, valamint a szófiai városvezetés mentőcsapatait.

A 7,4-es erősségű földrengés fészke 7 kilométer mélyen volt a törökországi Kahramanmaras tartományban. A legfrissebb adatok szerint 284 ember meghalt, 2323 megsérült, több mint 100 lakóépület, köztük többszintes lakóépületek is megsemmisültek. Észak-Szíriában, a rengés epicentrumához közeli területen 237 halottról érkezett jelentés.

Több mint kétszáz földrengés történt az elmúlt 24 órában

A Volcano Discovery, egy vulkánokkal és földrengésekkel foglalkozó portál gyűjtése szerint az elmúlt 24 órában több mint kétszáz földrengés történt, a legnagyobbak Törökországban – mintegy száz rengéssel. De a föld lemezei elmozdultak Mexikóban, Indonéziában, Cipruson, Görögországban, vagy éppen Új-Zélandon is. Utóbbi esetében – a törökországi 7,8-as rengés után – a legnagyobb, 5,0-s rengést mérték, ez Indonéziában 4,9-es volt, ennél valamivel kevesebb Görögországban és Cipruson – írja a Magyar Nemzet.

Összeomlott lakóház romjaiból kiemelt sebesültet visznek hordágyon a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án
Fotós: Elif Aysenur Bay / Forrás: MTI/AP/IHA

Így pusztított a szökőár Törökországban

A közösségi médiában terjed egy videó, amelyen az látható, hogy a szökőár hogyan sodorja el az autókat Törökországban – írja az Origo.

A NATO és az EU vezetői támogatásukról biztosították Törökországot és Szíriát

Az Európai Unió vezetői, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát, az EU közölte: az uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Twitter-üzenetében szolidaritását fejezte ki és közölte, a szövetségesek támogatást mozgósítanak a földrengés sújtotta Törökországnak.

Teljes szolidaritásukat fejezük ki szövetségesünkkel, Törökországgal a szörnyű földrengést követően

– fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: felvette a kapcsolatot Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében az EU teljes szolidaritását fejezte ki Törökország és Szíria lakosságával. Közölte: Európa támogatása már úton van a térségbe. Az EU készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Charles Michel, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánt. Végezetül az Európai Unió szolidaritását fejezte ki.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében hangsúlyozta, Európa Törökország és Szíria népe mellett áll ezekben a nehéz pillanatokban.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt írta: az EU kész segíteni, és együtt érez Törökország és Szíria népével.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Twitter-üzenetében azt közölte: 

a reggeli földrengést követően az Európai Unió aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, sürgősségi koordinációs központján keresztül pedig összehangolja az Európából érkező mentőcsapatok kiküldését. Hollandia és Románia mentőegységei már úton vannak 

– tette hozzá az uniós biztos.

Mark Rutte holland kormányfő üzenetében közölte, részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, valamint tájékoztatott: a holland kutató és mentőcsapat már hétfőn elutazik a földrengés sújtotta régióba.

Alexander De Croo belga miniszterelnök részvétét fejezte ki a törökországi és szíriai halálos és katasztrofális földrengés áldozatai családjainak. Közölte, az illetékes belga hatóság értékeli a helyzetet, és megvizsgálja a lehetséges segítségnyújtás módjait.

Szijjártó Péter: Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengés utáni mentésben

Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengést követő mentésben, így amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, akkor ötven fős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető aggodalmát fejezte ki a Törökországból érkező hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint több százan vesztették életüket, s ezrek sérültek meg a tíz tartományt is megrázó földrengésben.

Törökország, a török nemzet Magyarország és a magyar nemzet barátja. Természetes, hogy ebben a bajban is török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk

 - szögezte le Szijjártó Péter.

A belügyminiszter felvette a kapcsolatot török kollégájával, és Magyarország egy, kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel

 – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ez az egység már indulásra kész, és amennyiben a törökök jelzik a fogadókészségüket, valamint azt, hogy hol számítanak segítségre, akkor a csapat azonnal útnak indul.

Reméljük, hogy ezek a törekvések sikeresek lesznek, és sikerül elejét venni az áldozatok számának nagy arányú növekedésének, hiszen ilyenkor mindig az a veszély egy-egy nagy földrengés után, hogy a romok alatt lévőket nem tudják időben kimenteni

– mutatott rá.

Magyarország tehát készen áll segíteni, és amennyiben a törökök jelzik az erre vonatkozó készségüket és igényüket, a magyar mentőcsapat azonnal megindul, hogy segítséget nyújtson török barátainknak - összegzett a miniszter.

Novák Katalin részvétét nyilvánította a törökországi földrengésben érintett áldozatok családjainak

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét nyilvánította a törökországi földrengésben érintett áldozatok családjainak – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Recep Tayyip Erdogan török elnöknek küldött levelében Novák Katalin együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

Közölték azt is, hogy Magyarország azonnali segítséget ajánlott fel a mentési munkálatokhoz.

Putyin segítséget ajánlott fel Erdogannak és Aszadnak a földrengés miatt

Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint telefonon részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a természeti csapás áldozatai miatt, és kifejezte Oroszország készségét a segítségnyújtásra. Hasonló tartalmú eszmecserét folytatott az orosz vezető Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy kész két, mentőalakulatokat szállító Il-76-os repülőgépet Törökországba indítani a Gaziantep tartományban történt földrengés következményeinek elhárítására. A tárcavezető, Alekszandr Kurenkov utasítására a minisztérium Centroszpasz légimozgékonyságú egységének száz szakemberét helyezték készenlétbe.

Orosz mentőalakulatok vettek már részt Törökországban földrengés utáni munkálatokban. A katasztrófák eddigi legsúlyosabbja 1999-ben történt. A Szíriában állomásozó orosz erők parancsnoksága közölte, hogy az ottani orosz katonai létesítményekben a földrengés nem okozott kárt.

A Gaziantep-vár több bástyája leomlott

A városban található épületek mellett a földrengés következtében a 2200 éves Gaziantep-vár több bástyája is leomlott.

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán is segítséget ajánlott a török-szíriai földrengés után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: országa kész a szükséges segítséget megadni a "baráti" török népnek. 

Megdöbbentőek a törökországi földrengés következtében több száz ember haláláról és sérüléséről szóló hírek. Részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok családjainak, és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek. Közel vagyunk a barátságos török néphez ebben az időszakban, készek vagyunk megfelelő segítséget nyújtani neki

– írta a Twitteren.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter hétfő reggel szintén a Twitteren közölte: Ankara  segítségkérési felhívására reagálva 76 tűzoltóból és 8 mentőkutyából álló csoport küldését ajánlotta fel.

Túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai és helyi lakosok egy összeomlott épület romjai között az észak-szíriai Azmarinban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban
Fotós: Ghaith Alsayed / Forrás: MTI/AP

Azerbajdzsán 370 fős mentőcsoportot küld Törökországba, hogy közreműködjön a természeti katasztrófa következményeinek elhárításában és a kutató és mentési munkálatokban - számolt be hétfőn a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő táviratban fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a "hatalmas erejű" földrengés számos áldozata miatt, és kifejezte készségét a segítségnyújtásra.

Legalább 560 ember halt meg a földrengésben 

Az AP hírügynökség szerint legalább 568 ember meghalt és több százan megsérültek a katasztrófa során, és az áldozatok száma várhatóan még emelkedni fog, miközben a mentőalakulatok átkutatják a romokat a környék városaiban.

Török alelnök: tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a földrengéseknek

Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.

A South China Morning Post élő közvetítése a helyszínről:

Oktay arról is beszámolt, hogy 

a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. 

Ismertette azt is, hogy eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt. 

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
Összedőlt épület Sanliurfában
Fotós: Rauf Maltas / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Elmondta, hogy a károk miatt teljesen lezárták Hatay város repülőterét, míg Kahramanmarasban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A rengések következtében Gaziantep történelmi vára súlyos károkat szenvedett.

A török alelnök egyúttal közölte, hogy az érintett 10 tartományban, Kahramanmarasban, Gaziantepben, Kilisben, Diyarbakirban, Adanában, Osmaniyében, Malatyában, Hatayban, Adiyamanban és Sanfliurfában egyhetes iskolai szünetet rendeltek el.

A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható.

A munkálatokban a hivatásosok mellett a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és számos civil szervezet is részt vesz.

A Hír TV beszámolója a földrengés sújtotta helyszínről: 

A török hatóságok a szerencsétlenség miatt 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, és nemzetközi segítséget kértek a mentéshez. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint első körben Azerbajdzsán 370, Oroszország 100 embert küld Törökországba.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Törökországnak

"Biztonsági erőink készen állnak arra, hogy minden szükséges segítséget megadjanak" - jelentette ki Joav Galant védelmi miniszter, aki szerint hazája "tapasztalt a vészhelyzetek kezelésében és emberéletek mentésében".   

A Zaka izraeli mentőszolgálat közölte, hogy mentőcsapatot küld az összedőlt házak romjai alatt rekedt emberek felkutatására.   

Eli Kohen izraeli külügyminiszter hazája "őszinte együttérzéséről" biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
A földrengés után megsemmisült épület Adanában
Fotós: Eren Bozkurt / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Visszavonták a szökőár-figyelmeztetést

Visszavonták Olaszországban a szökőár-figyelmeztetést, amelyet az ország déli részére adtak a Törökország délkeleti és Szíria északnyugati részét sújtó erős földrengés nyomán.

A figyelmeztetés nyomán két délolasz tartományban, Calabriában és Pugliában elővigyázatosságból átmenetileg leállították a vonatokat, de már újraindult a forgalom.

Olaszországban szökőár veszélyére figyelmeztettek

Esetleges szökőár veszélyére figyelmeztette a lakosságot az olasz katasztrófavédelem hétfőn reggel a Törökország és Szíria határvidékén történt erős földrengés miatt.

A hatóság azt javasolta az olaszoknak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait.

A katasztrófavédelem szerint "fennáll a valós veszély lehetősége", főleg a tengerszintnél alig valamivel magasabb vagy annál alacsonyabb tengerparti szakaszokon. - Már egy félméteres hullám is veszélyes áradásokat és erős áramlásokat okozhat - hívta fel a figyelmet a hatóság.

Túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai és helyi lakosok egy összeomlott épület romjai között az észak-szíriai Azmarinban 2023. február 6-án
Fotós: Ghaith Alsayed / Forrás: MTI

Nemzetközi segítséget is vár Törökország a földrengések miatt

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Az eddigi adatok szerint a legnagyobb pusztítást követelő, 7,8-es erősségű földrengést 22, részben ugyancsak erős utórengés követte.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
A földrengések után megsemmisült épület képe Malatya városban
Fotós: Volkan Kasik  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.   

"A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk" - tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

Rengeteg a halott

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte.   

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt. 

Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett. Törökországban 76 halálos áldozatot jelentettek, Szíria kormányerők kezén lévő részeiben 100 ember vesztette életét, míg a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
A 2023. február 6-i földrengés után a Cukurova kerületi Guzelyali szomszédságában elpusztult épület képe Adana városban. A kutatási és mentési munkálatok folytatódnak
Fotós: Eren Bozkurt  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

"Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót" - mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. "Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben" - tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. 

"Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk" - mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

A szíriai mentők (White Helmets) egy sérült embert emelnek ki egy összedőlt épület romjai közül Aleppó tartomány északi részén, Azaz határvárosban 2023. február 6-án
Fotós: Bakr Alkasem / Forrás: AFP

Az ország dél részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban.

A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett.   

A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
Lakók a törökországi Adanában
Fotós: Omer Yildiz  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. "Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral" - írta Erdogan a közösségi oldalon.   

"Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van" - közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

 

Kisgyereket mentettek ki egy összedőlt épületből Szíriában - videó

Meghalt egy 28 éves futballista a brutális török földrengésben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában