Krimi

2023.02.08. 11:18

A romok alól húzták ki a fiatal török nőt – szívszorító videón a magyar mentőakció

Már több ezer halálos áldozata van a Törökországot és Szíriát sújtó földrengésnek, a területre Magyarországról is több csapat utazott ki segíteni.

Forrás: Baptista Szeretetszolgálat /Facebook

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport is a helyszínen van a szír határ mellett Antakyában - derül ki a Haon.hu cikkéből. 

Eddig már két túlélőt, egy 22 éves fiút és egy 22 éves nőt emelt ki a romok közül. Találtak egy fiút is, de sajnos az ő életét a hosszas küzdelem ellenére sem tudták megmenteni. Az emberek kiszabadításához munkagépek bevetésére is szükség volt, ugyanis rengeteg a törmelék.

A mai nap feladata is a túlélők kutatása, a mentés folyamatosan zajlik. Balogh Zsolt, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület alelnöke elmondta, ma visszamennek egy épülethez, ahol feltehetően gyerekek is vannak. A mentésben a kutyák segítenek nekik, őket úgy képezték ki, hogy megérezzék, hol van élő ember, utána kezdődik a műszaki mentés. A mentést a hideg idő is nehezíti, ezért pokrócokkal és egyéb melegítő eszközökkel is készülnek.

Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója szerint ez nem más, mint rettenetes versenyfutás az idővel, mivel 5-7 nap esély van a túlélésre a romok alatt. Ebben az időszakban nagyon intenzíven kell dolgozni.

 

"Itt van szükség a kutyákra, a kutyás szakemberekre, a technikai mentőkre, akik le tudják vágni a romokat a túlélőkről. És orvosokat, egészségügyi kollégákat pedig két okból visz egy mentőcsapat: egyrészt a csapatra is vigyázni kell, most is fagypont alatt dolgoznak, nehezek a körülmények és természetesen el kell látni azokat, akiket kimentenek, akik nem ragadtak a romok alatt, de ilyenkor nagyon sok végtagsérülés, zúzódás, egy kicsit később felsőlégúti betegségek jelentkeznek a hideg miatt" – fogalmazott Gál Dávid.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!