Ülés

2023.03.28. 07:00

Szova: mentőövre van szükség - Hétszázmilliós tagi kölcsönről és újabb ingatlanértékesítésekről is szó volt

Akár 700 millió forint tagi kölcsönre is szüksége lehet a Szova NZrt.-nek az év során – ezt is megtudtuk a gazdasági és jogi bizottság tegnapi ülésén.

Tömböly Ágnes

Geszler Mária felajánlását mindannyian üdvözölték

Forrás: Szendi Péter

Geszler Mária szombathelyi Kossuth-díjas keramikusművész felajánlását a városvezetés és a Fidesz-frakció üdvözölte. A 45 műtárgyból álló adomány a Savaria Múzeum közgyűjteményét gazdagíthatja, ha a közgyűlés jóváhagyja. Az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok idei üzleti tervei komolyabb vitát hoztak. A WS Színház mintegy 44,6 millió forint veszteséggel számol, ám Horváth Soma alpolgármester hangsúlyozta: ezt a társaság tavalyi eredményéből ki tudja gazdálkodni. A Vasivíz Zrt. a korábbi évektől eltérően nagymértékű, 2,2 milliárd forintos veszteséggel kalkulál. Az energiaárak, főként a villamosenergia-ár emelkedése, valamint az infláció is hozzájárul ahhoz, hogy cégnél hetente, sőt akár naponta figyeljék a pénzforgalmi mozgást – derült ki a dokumentumból. 

A Szova NZrt. üzleti tervéből az látszik: év elején 13 millió svájci frankra – mintegy 5 milliárd forintra – rúgott az a kötvényteher, amit Ipkovich György polgármestersége idején vett még fel a társaság. Horváth Gábor képviselő kérdésére, miből fogják visszafizetni 2023 végéig a maximum 700 millió forint önkormányzati tagi kölcsönt, Horváth Attila alpolgármester tőle szokatlan halksággal válaszolt: várhatóan a tervezett ingatlanértékesítésekből. Információik szerint a cég májusig rendelkezik fizetőképességgel, azt pedig nem hagyhatják, hogy a Szova dolgozói ne kapják meg bérüket, ezért nyújthatnak jelentős tagi kölcsönt. A Szova stratégiai igazgatója, Kopcsándi József képviselő sem a bizottsági ülésen nem volt ott, sem a közgyűlésen nem lesz jelen, Bokányi Adrienn bizottsági elnök elmondása szerint nem tartózkodik Szombathelyen. A cégek üzleti terveinek elfogadásáról és egy újabb ingatlancsomag értékesítéséről szintén a közgyűlés dönthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában