Éles szóváltások

2023.03.30. 17:57

Szombathelyi közgyűlés - Személyeskedő beszólások az üzleti tervek vitája során

Éles szóváltások kísérték az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok üzleti tervéhez kapcsolódó napirendet a csütörtöki közgyűlésen.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

A Szova NZrt., a Vasivíz Zrt., a Szombathelyi Városfejlesztési Kft. és a Weöres Sándor Színház NKft. pénzügyi helyzete váltotta ki a legtöbb, sokszor indulatoktól sem mentes vitát a képviselők között. 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető javasolta, ha már a Savaria Városfejlesztési Kft.-nek 50 millió forint támogatást kíván adni a városvezetés, azt tagi kölcsönként tegyék inkább. Amikor pedig a TOP Plusz program projektjei beindulnak, abból azt a cég majd visszafizetheti. 

- A vállalkozásfejlesztési kft. támogatását fontosnak tartják, hiszen rajtuk kívül álló okok miatt nem indultak még meg a TOP Plusz program projektjei - erről már Nemény András polgármester beszélt. 

A Vasivíz Zrt. üzleti terve kapcsán Illés Károly (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: szinte reménytelennek látják a cég helyzetét. Nemény András úgy reagált: a zrt. rossz pénzügyi állapota elsősorban abból fakad, hogy évek óta kormányzati döntések miatt nem emelhetik a szolgáltatások árát, díjaikat és ezt a veszteséget nem pótolják központi forrásból.

A Szova NZrt. esetében Illés Károly (Fidesz-KDNP) szerint az látszik, hogy csőd szélén áll a zrt., így szerintük nincsen esély arra, hogy azt a 700 millió forintot visszafizetnék majd az önkormányzatnak, amit tagi kölcsönként kívánnak odaadni. Helyette támogatásként javasolta az összeget átutalni a cég számára. 

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) ehhez kapcsolódóan tájékoztatást kért zárt ülésen: igaz-e, hogy 45 százalékos prémiumot írnak ki majd a Szova vezérigazgatója számára. Több fideszes képviselő tette szóvá: a Szova üzleti terve szerint 40 millió forintot támogatásokra, marketingre költhetnek, ezt sem tudják támogatni. Lendvai Ferenc egyben javasolta a Szova Szállodaüzemeltető Kft. és a Szova Projekt Kft. megszüntetését. 

A polgármester válaszában kiemelte: több feladatot lát el a cég. Példaként a hulladékgazdálkodást és egy új napelempark létesítését is említette. Emlékeztetett arra is, a cég vezérigazgatója, Kovács Cecília bérezés nélkül végzi a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola NKft. ügyvezető igazgatói feladatait is. 

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) ismét a Weöres Sándor Színház mellett szólalt fel. Ahogy februárban plusz önkormányzati forrásért lobbizott a cég számára, most rámutatott: több mint 40 millió forintos veszteséggel számoltak úgy, hogy év közben négy munkavállalótól - színészektől, adminisztratív és fizikai dolgozóktól - megválnak. Később megtudtuk: a színház állami finanszírozására vonatkozó támogatói szerződést egyelőre még nem írták alá, annak tervezete sem érkezett meg az önkormányzathoz. Horváth Soma alpolgármester a Weöres Sándor Színház kapcsán hangsúlyozta: ha az állam pluszforrást ad, a város is tud többet nyújtani a társulat számára. 

Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) az önkormányzati hetilap magas előállítási költségeire hívta fel a figyelmet: az éves szinten 102 millió forintra rúghat. A politikus szerint kevesebb oldalon vagy kevesebb alkalommal kellene megjelentetni a lapot, azzal komoly megtakarítást lehetne elérni. Nemény András reagálásában kitért arra is: az önkormányzati hetilapból sok idős szombathelyi polgár tájékozódik. 

A napirend végén a fideszes módosító javaslatok nem kapták meg a közgyűlési többséget. Az önkormányzati társaságok üzleti tervét azonban elfogadták. A Fidesz-KDNP frakció tagjai nemmel szavaztak vagy tartózkodtak a Szova Nzrt., a Szova Szállodaüzemeltető Kft, a Szova Projekt Kft, a Vasivíz Zrt., a Savaria Turizmus NKft., a Szompark Kft, valamint az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Kft. üzleti terve esetében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában