Keleti nyitás

2024.03.27. 14:00

Magyar termékeket Georgiába? - A vasi delegáció személyesen járt utána az ötletnek

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: VMKIK

A pandémia nyomán lazábbá vált külföldi kapcsolatok megerősítését az idei célok közé tűzte ki a vasi kamara. Egyúttal elhatározták azt is: a kormány stratégiájával egybevágóan nyitnak a keleti piacok felé. A tapasztalat szerint ugyanis nyugat felé bármeddig elmennének és elvinnék termékeiket a vasi vállalkozók, a másik irányba azonban maximum Ukrajna-Románia-Szerbia határáig gondolkodnak - vázolta fel az előzményeket Miháczi Szilveszter alelnök, a kézműipari tagozat vezetője. - A franciák, olaszok, osztrákok már felismerték, hogy mekkora potenciál van ebben a térségben, a termékeik ott vannak a kereskedelmi üzletekben - tette hozzá. 

Miháczi Szilveszter korábban több ízben járt már Georgiában, február végén egy tizenhárom fős delegáció tagjaként utazott a keleti országba, elsőként Szombathely testvérvárosába, Kutaiszibe. A programok szervezésében a Kutaiszi Nemzetközi Egyetem volt a segítségükre. Az intézménynek mintegy ezer hallgatója van Európa több országból, az itt kiadott bizonyítványokat mindenhol elfogadják. Felvetődött az ötlet: magyar egyetemmel is szeretnének együttműködni - ezügyben meg is kezdődtek az előkészületek.  

Az első állomás a Sakura Szépségszalon volt, ahol gyorsan kiderült: Georgiában is európai trendek hódítanak, és ehhez olasz, francia termékeket használnak. Szintén tanulságos volt az Ibériai szakképző iskolában tett látogatásuk, ahol többek között fodrászokat, villanyszerelőket, lakatosokat, hegesztőket, asztalosokat képeznek - magas színvonalon, szem előtt tartva a gyakorlati képzést. Miháczi Szilveszter szerint, aki odakint akar vállalkozást nyitni, biztos lehet benne, hogy talál szakképzett munkaerőt.  

A delegáció eredményes tárgyalást folytatott az Imereti Területi Kamara elnökével, Emzari Gviniandze-vel is, aki hangsúlyozta: - Várják a magyar cégeket, vállalkozásokat, elsősorban az élelmiszeripar és a futóműgyártás területéről. A német és a grúz területi kamara között régóta szoros a kapcsolat, hasonló együttműködést terveznek a vasi szervezettel is. 

A delegáció ellátogatott Tskaltuboba, a Szovjetunió leghíresebb gyógyfürdő-szanatóriumába, majd találkoztak Magyarország georgiai nagykövetével, Sikó Anna Máriával, és Mócsy György gazdasági attaséval. A megbeszélésen szóba kerültek a májusra tervezett magyar-grúz gazdasági fórum részletei is. A program szakmai részének Sárvár, a kulturális programoknak Szombathely ad majd otthont.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!