Ez kemény!

2022.06.25. 06:15

Tizenöt év börtönt is kaphat, aki büntetőfékezik

Helyszínen azonnali jogsi bevonással jár, ha valakit büntetőfékezésen kapnak, az autókon lévő kamerafelvétel pedig bizonyíték erejű. Ha így járunk, és felvételünk van, nyugodtan bevihetjük a rendőrségre.

Az ittas vezetés, a büntetőfékezés és a piroson áthajtás a három legfőbb szabálysértés, amelyet a magyar autósok a legveszélyesebbnek tartanak- ez derült ki a Magyar Suzuki és az Ipsos tavaly elvégzett közös reprezentatív felméréséből - írja a Bors.

Közúti veszélyeztetésnek számít

A KRESZ szabályai szerint a hirtelen fékezésnek kell, hogy elfogadható indoka legyen. A mostanában elterjedt jó minőségű kamerák felvételei alapján most már bizonyítható, hogy sem hirtelen előugró vad, sem úthiba nem indokolta a hirtelen megállást.

– A büntetőfékezésnek nincs önálló tényállása. Ez beletartozik, a BTK-nál a közúti veszélyeztetés büntetésébe. A jog úgy rendelkezik, hogy a vezetőtől halálos balesetnél, maradandó sérülésnél, ittas vezetésnél, közlekedés veszélyeztetésénél a helyszínen el kell venni a jogosítványt, az utóbbinál akkor is, ha nem történt sérülés – mondta a Borsnak dr, Pataky Csaba ügyvéd, közlekedési szakjogász.

Háromtól tizenöt év szabadságvesztéssel járhat

Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki  a közúti közlekedés szabályainak megszegésével mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Ez nem gondatlanságból, hanem szándékosan elkövetett bűncselekménynek számít, amiről a jogi irodalomban dr. Viski László úgy nyilatkozott, hogy ez aligha különül el a szándékos emberölés, vagy testi sértés kísérletétől. 

Ha ez sérüléssel is jár, akkor annak súlyosságától függően végső soron még tizenöt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, ha a bűncselekmény több ember halálát okozza – figyelmeztetett dr. Pataky Csaba.

A kamerafelvételek bizonyító erejűek

A legtöbb autóban kamerafelvétel van, így könnyen bizonyítható, ha valaki előttünk büntetőfékezett.

– A bevitt felvétel alapján a rendőrség eljárást indít, és a felvételt a tárgyaláson a bíróság már bizonyítékként elfogadhatja és ennek lehet következménye a jogsi elvétele – mondta a Borsnak Pető Attila autósoktató, akit sokan Kreszprofesszorként ismernek.

Arról, hogy a kamerás felvételek elszaporodása miatt csökkent-e a büntetőfékezések száma, nem tudok statisztikai adatot, azonban mivel egyre kevesebb híradás jelenik meg ezzel kapcsolatban, azt feltételezem, hogy a számuk csökkent 

– tette még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!