Játszóhelyek a szabadban

2022.06.25. 09:00

Alternatív zenei sztárokkal jönnek a 2022-es irodalmi romkoncertek

Alternatív zenei sztárok lépnek fel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program irodalmi romkoncertjein.

Napló

Különleges zenei élményt kínálnak rendkívüli helyszíneken

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprém és a Balaton-felvidék kolostor-, templom-, kápolna- és várromjait tölti meg élettel és művészettel az EKF koncertsorozata. A romkoncerteken az előadók kis létszámú közönség előtt, minimális hang-és fénytechnika igénybevételével lépnek fel, erősítve az előadók és a közönség közötti személyesebb kapcsolatot. 

A program tavaly indult nagy sikerrel, és a folytatás iránt is jelentős az érdeklődés, ugyanis a sorozat első programja, az Ivan & The Parazol duó – Budai pop akusztik koncertje – amit június 26-án tartanak a veszprémi Margit-romoknál – biztosan telt házas lesz. 

A sorozat jövő hónapban folytatódik. Július 31-én, a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál a Szűcsinger nevű formáció lesz hallható Szűcs Krisztián zenész (HS7, Budapest Bár) és Szálinger Balázs költő szereplésével. Az est programja a két alkotó közös mániáiból ered, azaz Petőfi Sándorból, a Beatlesből és a magyar kabaréból. Közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, új szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi – és az est végén a „világslágerek magyarul” című blokk, amely után szem nem marad szárazon. 

Augusztus 28-án a dörgicsei, Boldogasszony-templomromnál Prieger Zsolt és alkotótársai Nők extázisban című műsorát hallhatják az érdeklődők. Az előadást az alkotó női szentek írásaiból állította össze. A koncert különlegessége, hogy három hölgy is megfordul a színpadon, így Bakonyi Alexa és Szamosi Zsófia színésznő, valamint Magyar Bori énekesnő is része lesz az előadásnak. 

A Margit-romoknál Veszprémben
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Az eseménysorozat 2022-es záróprogramja Vecsei H. Miklós színész József Attila-estje lesz szeptember 11-én. A veszprémi Margit-romoknál tartott előadásban a színész József Attila életét meséli el versekkel és zenei aláfestéssel: az estén Balla Gergő, a Platon Karataev zenekar frontembere improvizál József Attila szövegeire. 

A természet és a történelem értékeinek felfedezése és védelme kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért az előadások úgynevezett zero waste, vagyis hulladékmentes események. 

A sorozat programjai ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. A jelentkezés a fellépések időpontja előtt néhány héttel kezdődik az EKF honlapján.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában