Múzeumok Éjszakája 2022 Veszprém

2022.06.25. 16:02

Ma éjszaka megelevenednek Veszprém múzeumai - Mutatjuk, hová érdemes ellátogatni

A Múzeumok Éjszakája magyarországi története 20 évvel ezelőtt kezdődött. A francia példát követő országos nagyrendezvény vidéken és Budapesten is egyaránt a legnépszerűbb, közgyűjtemények szervezésében létrejövő kulturális fesztivál. A Múzeumok Éjszakája Veszprém programjai a Veszprémi Vár felújítási időszakában is zavartalanul látogathatók. A rendezvény Veszprém Megye Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósul meg.

HV

Forrás: Pesthy Márton/Napló-illusztráció

 

Művészetek Háza Veszprém / Vass László Gyűjtemény, Csikász Galéria, Dubniczay-palota

Veszprém, Vár utca

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény eseményei:

Veszprém, Vár utca 3 – 7.

 

17.00 óra

Vass Cipőtár megnyitása

A Vass László Gyűjtemény új egységének, az új, állandó kiállítás (Cipőtár) ünnepélyes megnyitója.

Megnyitja:

Bánsági Petra, DLA cipőtervező designer

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere

 

20.00 – 21.00 óra

Képről verset, mesét

A családbarát eseményen kicsiknek és nagyoknak tartunk workshopot, melynek során a Vass-gyűjteményben található képekről, képzőművészeti alkotásokról közösen, majd önállóan verset vagy mesét alkotunk. Mindenki segítséget kap kiinduló téma vagy szókincskínálat tekintetében.

A foglalkozást vezeti: Kilián László író

 

21.30 óra

Gyűrődések, hajlítások, ismétlődések / a Góbi Rita Társulat előadása

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Koreográfiai koncepcióját az ösztönös, a monoton és ismétlődő, miniatűr mozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolása jellemzi, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódnak.

 

Sötétedéstől - fényinstalláció

falvetítések az udvaron a programok ideje alatt

 

Ilyen volt 2019-ben a Múzeumok Éjszakája >>

 

Dubniczay-palota eseményei:

Veszprém, Vár utca 29.

 

Folyamatosan 17.00 órától

Zenés pop-up kávézó a Dubniczay-palota udvarán

Zsandár Tamással / Wine & Vinyl Bar & Store

DJ az udvarban

 

17.00 – 1.00 óra

Vándorfényképész foglalkozás

Ha még nem volt működő fényképezőgép belsejében, közeleg az idő, hogy pótolja a hiányosságot! A Veszprémbe látogató vándorfényképész módszere, hogy a fénykép elkészülésének folyamatát a látogatóknak alaposan szemléltesse. A kifordított kamera belsejében hívja elő a filmet, amelyről egy XIX. századi napfénymásoló eljárással készül a papírkép. A portré teljes elkészülésének ideje 30-40 percet vesz igénybe, mialatt részletes előadást figyelhetnek végig.

Vezetik: Laczkó Péter és Kriván Marcell fotográfusok

 

17.00 óra – 19.00 óra

Rorschach Image kreatív foglalkozás / Várgaléria

Ki ne csepegtette volna már le az ünnepi asztalterítőt, aminek otthon általában senki sem örült. Itt azonban olyan lecsepegtetett foltok szemtanúi lehetünk, amelyek örömteli pillanatokat kínálnak Mindenkinek. A foglalkozás két fő hívószó köré szerveződik: folt és szimmetria. Szimmetriából is a tükörszimmetria, amit szintén Mindenki jól ismer. Egyrészt persze elég tükörbe nézni. Másrészt a szimmetria ott van mindenütt a minket körülvevő élő és élettelen természetben. A tükröződés pedig megnyilvánul a bolygóállások hatásától a vonzás törvényéig sok helyen. Mi a foltokat és a szimmetriát izgalmas képek készítéséhez fogjuk használni, amelyek szintén tükröznek majd valamit, például a készítés örömteli pillanatait.

A foglalkozást vezeti: Környei Ágota múzeumpedagógus

 

17.00 óra és 20.30 óra két turnusban

Készítsünk fényképet üveglemezre / Magtár

Zalka Imre vándorfotográfus fotótörténeti előadása. A nedves kollódiumos eljárás története és elkészítésének módjai kb. 25 percben. A program második részében bepillantunk a színfalak mögé és közösen elkészítünk üveglapra egy fényképet.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Jelentkezést 2022. június 22-ig fogadunk az [email protected] címre.

15 fő részvétele lehetséges

 

18.00– 18.30 óra

PROSECCO

A nyári esték hűsítő itala – minden, amit tudni érdemes a proseccóról. Ebben lesz segítségünkre Zsandár Tamás borszakértő, a Wine & Vinyl Bar & Store tulajdonosa.

18.00 óra

Fogpiszkálótól a komódig

Így éltek 100 éve a Veszprém megyei arisztokrata családok

Válogatás a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből

Tárlatvezetést tartanak a kiállítás kurátorai: Sipos Anna, a Laczkó Dezső Múzeum és Herth Viktória, a Művészetek Háza Veszprém művészettörténészei

 

19.00 óra

Négy-szög / kiállításmegnyitó

Nagyon izgalmas csoportos kiállítással készülünk 2022-ben a Múzeumok Éjszakájára. Minden az optikai illúzióról, a ritmusról, a geometriáról, a színekről fog szólni. Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzió kérdését járják körül, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik. Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész alkotásaiban a színes rétegek által létrejövő különleges perspektíva kapcsolódik az optikai művészethez. Kétdimenziós, átlátszó „festményeket” helyez egymásra, miközben az üveg klasszikus csillogását tudatosan megsemmisíti. Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető. Mindhárom alkotó mesterének tekinti Victor Vasarelyt, az op-art leghíresebb képviselőjét, aki szintén fantasztikus színek segítségével kutatta az optikai illúzió legkülönbözőbb fajtáit.

Megnyitja: Keserü Katalin művészettörténész

Közreműködik: Ladányiné Cz. Nagy Zsófia

Fogadás a megnyitót követően az első emeleti előtérben.

 

20.00 óra

Információtároló téglatestek A-tól Z-ig /Az égetett durvakerámiák mint elektromos áram nélkül működő hardverek/ Tegularium

Kóródy László tárlatvezetése

21.00 óra – 22.30 óra

Optikai illúzió workshop / D1- terem

A szemünk mást hitet el az agyunkkal, mint ami a tényleges valóság – ez az optikai csalódás. Ezt a különleges jelenséget a kiállított alkotásokon kívül az élet számos területén is megfigyelhetjük. Az adott témára reflektálva izgalmas workshop keretében játékos, ámde agytornát is igénylő, különleges térbeli alkotást hozunk létre a formák és színek segítségével.

Vezeti: Hamerli Judit képzőművész

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Jelentkezést 2022. június 22-ig fogadunk az [email protected] címre.

20 fő részvétele lehetséges

Két évvel ezelőtt tűzzsonglőrökkel is találkozhattunk:

22.00 óra

Tárlatvezetés Proseccóval Rorschach image / Szabó Dezső: Copy című kiállításában

Közreműködik Grászli Bernadett és Zsandár Tamás

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Jelentkezést 2022. június 22-ig fogadunk az [email protected] címre.

30 fő részvétele lehetséges

 

23.00 óra

Gyűrődések, hajlítások, ismétlődések / a Góbi Rita Társulat előadása

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Koreográfiai koncepcióját az ösztönös, a monoton és ismétlődő, miniatűr mozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolása jellemzi, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódnak.

 

Sötétedéstől - fényinstalláció

falvetítések az udvaron a programok ideje alatt

info: [email protected]; www.muveszetekhaza.hu

belépőjegy:

felnőtt: 2000 Ft

kedvezményes: 1000 Ft

Forrás: Pesthy Márton/Napló-illusztráció

Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktár

18:00 - 00:00

A Múzeumok Éjszakáján, több éves kihagyást követően ismét megtekinthető lesz a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán álló Mi-24D harcihelikopter és a hozzá kapcsolódó felszerelések, repülőtéri fénytechnikai eszközök. Az igazi varázslat pedig napnyugtát követően kezdődik, amikor is minden életre kel..

Őrlés a malomban a Múzeumok Éjszakáján
Fenyves utca 65, Veszprém 8200, Magyarország

18:00

A Fenyves Malom a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult.
A malomgépészet felújítását követően a Múzeumok Éjszakáján 70 év után újra működésbe lendülnek a szerkezetek, hosszú álmából ébred újra a malom.
Légy részese Te is ennek a csodának, éld át a múltat!
18:00 órakor és 19:00 órakor látványőrléssel egybekötött idegenvezetéssel várunk mindenkit.
20:00 órától a Malom udvarán hallgathatnak előadást az érdeklődők a malomrestaurálásról "Vízimalmaink nyomában" címmel.
A gyerekeket interaktív játékok várják.
Belépőjegy:
Felnőtt: 1000,-Ft
Gyermek (3 éves kortól): 800,-Ft

Múzeumok Éjszakája - Kohótól a fejszéig
Iskola utca 4, Veszprém 8200, Magyarország

16:00 - 20:00

Helyszín: Ipari Gimnázium sportpályáján (Veszprém, Iskola utca 4.)
A focipályához a gyalogos bejárat a Csermák lépcső és a Kádár utca találkozásánál van.
Kohótól a fejszéig
Középkori kohó és kovácsművesség bemutatása, kézműves foglalkozások, leletsimogató Himfy Bandérium hagyományőrző foglalkoztató, oktató program minden korosztály részére Kovácsmesterség bemutatása eszközbemutató korhű ruházatban Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület hosszúkardvívás bemutató, gyakorló kardok kipróbálása Örömzene a Peregrinus Régizene Együttessel
A rendezvényre a belépés ingyenes!
A program a Laczkó Dezső Múzeum, Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó családi napos rendezvénye, amely a Zöld Város projekt keretében valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában