Hirdetés

2022.06.30. 10:52

Baleset megelőzés mindenek felett – technológiák, amik segítenek elkerülni az ütközést

Forrás: canva.com

Akár közlekedésben veszünk részt, akár ipari területeken járunk, az ott üzemelő járművek és gépek sok veszélyes helyzet okozói lehetnek. Éppen ezért minden esetben a biztonság és a megelőzés a legfontosabb ahhoz, hogy se emberi sérülés, se anyagi kár ne keletkezzen az adott területen. De hogyan lehet megelőzni az ütközést? A következő technológiák segítenek megnyugtató megoldást találni.

Parkolni soha nem volt még ilyen egyszerű!

Bár az igazán ritkán fordul elő, hogy parkolás közben személyi sérülés történik, anyagi kár annál gyakrabban keletkezik. Még a legrutinosabb sofőrökkel is előfordul, hogy leparkolás vagy éppen kiállás közben hozzáérnek egy tereptárgyhoz vagy ami még rosszabb, egy másik parkoló autóhoz. Persze annak se örülünk, ha a saját kocsinkat sértjük meg, de az mindennél kellemetlenebb, amikor más járművében is kárt teszünk.

Szerencsére ma már a legtöbb autóban van beépített tolatóradar, ami hátul – és gyakran elöl is – érzékeli, hogy milyen távolságra van az autó más tárgyaktól. A kijelzőn látható árba és a hangjelzés alapján észlelhetjük, ha kritikusan közel kerülünk valamihez, így sokkal könnyebbé válik a manőverezés. A régebbi autókba is beépíthető tolatóradar, igaz, a kijelző ilyenkor hiányzik és csak a hangjelzés segít az érzékelésben.

Forrás: ELD

Modern biztonság

Igaz, hogy a parkolás során ritka, hogy személyi sérülés keletkezik, azonban a közúti forgalomban annál nagyobb a veszélye egy rossz végkimenetelű balesetnek. A legmodernebb autók ma már vezetési asszisztenssel vannak felszerelve. Ez a technológia a beépített érzékelőrendszer segítségével támogatja a sofőrt a sávtartásban, a fékezésben és a gyorsításban, sőt egyes asszisztens rendszerek még az úton található tárgyakat és élőlényeket és a közlekedési táblákat is felismerik.

Amikor a “tereptárgyon” van az ütközésőr

Az ipari életben épp olyan fontos a balesetmegelőzés, mint a közúti forgalomban. A raktárokban és gyártelepeken nagyértékű gépek, eszközök és termékek találhatóak, amelyekben egy ütközés esetén komoly anyagi kár keletkezhet. Ezért ezeken a területeken a raktártechnika olyan védelmi rendszerek működését teszi lehetővé, amelyek kiküszöbölik a legapróbb koccanást is. 

Az ütközésőr - Collision sentry egy olyan ütközést megelőző rendszer, amely az ipari környezetben számos balesetért felelős, a kereszteződések sarkainál található vakfoltoknál hang- és fényjelzéssel hívja fel az ott dolgozók figyelmét a veszélyre. Az ütközésőr segít biztonságos környezetet teremteni ott is, ahol a gyalogos- és a targoncaforgalom összeér, így az alkalmazottak testi épsége és az eszközök sértetlensége is megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában