Múltidézés

2022.07.04. 20:00

Találkozás a Balatonnál: Bableves murit csaptak Alsóörsön

Reformkori viseletben léptek a balatonfüredi hagyományőrzők társasága képviselői Alsóörs mólójára az elmúlt hévégén, ahol fúvósmuzsikával, balatoni dalokkal, kitűnő bablevessel várták a vendégeket, akik az ismert személyiségek: Jókai Mór író, Endrődi Sándor veszprémi születésű költő és Mihálkovics Tivadar, az alsóörsi fürdőtelep megalapítója tiszteletére rendezett, hagyományos ünnepségre érkeztek.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika/Napló

Körbevették a nézelődők a balatonfüredi fúvószenekart a zsúfolásig megtelt alsóörsi mólón, ahol még híre-hamva sem volt a Balatonfüredről érkező hajónak, de a zenekar már húzta a talpalávalót. A zenészek főleg balatoni hangulatú dalokkal, illetve muzsikával ajándékozták meg a szép számú érdeklődőt, majd a vendégeket, akik az irodalmi bableves murinak nevezett mulatságra, stílszerűen a Jókai hajóval érkeztek meg Balatonfüredről. A kikötőben mások mellett Hebling Zsolt, helyi polgármester és Vörösmarty Éva megyei közgyűlési alelnök fogadta a vendégeket, akikkel régóta kitűnő kapcsolatban állnak, eljött Alsóörsre Hári Lenke alpolgármester, Molnár Judit bizottsági elnök és a Reformkori Hagyományőrzők Társasága is, utóbbiak természetesen korhű viseltben léptek a közeli település földjére. Különleges látványt keltett a koszorúzási ünnepség a Balaton partján, a gyönyörű környezetben, ahol a hagyományőrzők karéjában helyezték el az egymással kitűnő szomszédságban állók a virágokat Jókai Mór író szobránál. 

Az emlékezés után, továbbra is fúvószene kíséretében sétált végig a színpompás menet Alsóörs fő utcáján egészen az Eötvös Károly Művelődési Házig, ahol folytatódott az ünnepség és a koszorúzás, emlékezve Jókai Mór íróra Endrődi Sándor költőre és Mihálkovics Tivadarra, a helyi fürdőtelep alapítójára. Hebling Zsolt polgármester méltatta a különleges eseményt, amelyet Borbás László néhai iskolaigazgató talált ki az irodalmárok barátságára alapozva. Felidézte, egy humoros történet adta az ötletet: Endrődi Sándor gyermekének, Bélának keresztelőjét az alsóörsi nyaralóban tartották, és Füredre áthajózott Jókaiért, akit felkértek keresztapának. Azonban visszafelé teljesen elállt a szél, a vitorlás bennrekedt a vízben, aztán kimentették az ünneplőket nagy derű közepette. Ennek emlékére 2000 óta minden évben Balatonfüred vezetői és a korhű viseletbe öltözött társaság megtiszteli a programot, ez is jelképezi a két balatoni település barátságát és együttműködését. 

A múltidézés után Katona Csaba történész egy különleges előadással ajándékozta meg a megjelenteket, felidézve azt az időszakot, amelyben barátságot ápolt Jókai Mór író, Endrődi Sándor veszprémi születésű költő és Mihálkovics Tivadar az alsóörsi fürdőtelep megalapítója. A Jókai-féle bablevesről kiderült, annak idején teljesen más recept alapján készült, nem tartalmazott zöldségeket, fűszereket, csak babot és malac lábat körömmel. Gundel Károlynak, a híres vendéglősnek köszönhetjük a mostani összetételt, amelyet ez alkalomra az alsóörsi Napraforgó Óvoda elkészített, összesen 350 adagot. A mulatság egyedi színfoltját adta, amikor Dallos Szilvia Balázs Béla-díjas színművész, író, a Magyar Szinkron Egyesület elnökségi tagja, alsóörsi nyaralótulajdonos egy különleges tortával lepte meg az ünneplőket Alsóörs 750 éves jubileuma alkalmából. A szervezők természetesen gondoskodtak a vendégek hazautazásáról is, akiknek estére előállt a kisvonat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában