Négy nap, ötven kiállító

2022.07.06. 17:30

Fesztiválon mutatják be a Balaton régió gasztrokínálatát

Balaton Wine&Gourmet néven hívnak életre gasztronómiai fesztivált a Veszprémvölgyben szeptember és október fordulóján.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A belépődíj ellenében látogatható rendezvényen – amelyet első alkalommal szerveznek meg szeptember 29. és október 2. között a jezsuita templomkertben – a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be, valamint workshopokat és szakmai programokat is tartanak. 
Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az EKF-program lehetőség a városnak és a régiónak is, amelyben 116 település csatlakozott Veszprémhez. Felidézte, a pályázat címe az angol beyond szó volt, ami meghaladást, átlépést jelent: ahogy az EKF-programmal a város és a régió törekszik arra, hogy átlépjen a lehetőségein, ugyanez a célja a gasztronómiában a Balatoni Körnek, amellyel szintén együttműködik a város. 
Mészáros Zoltán, a Balaton Wine&Gourmet ügyvezető igazgatója kiemelte, a fesztivál – amelynek ötlete már az Európa Kulturális Fővárosa első terveiben is szerepelt – legfőbb célja, hogy a hazai és nemzetközi közvélemény előtt is láthatóvá tegye a régió minőségi éttermi és borászati kínálatát. 
Tungli Péter, a rendezvény programigazgatója elmondta, a fesztiválra mintegy ötven kiállítót – fele-fele arányban jelent éttermet és borászatot – várnak, elsősorban a balatoni régióból. Az érdeklődőket húsznál is több szakmai és gyermekprogram is várja. A séfeknek, szakácsoknak szóló rendezvények mellett a színpadon a nagyközönségnek szóló bemutatókat, főzőshow-kat és látványfőzéseket tartanak, a harmadik helyszínen pedig borszakmai kurzusokat rendeznek a balatoni borvidékekről, borászati technológiákról. A fesztivál díszvendége Japán és Spanyolország lesz, a látogatók mindkét ország gasztronómiai jellegzetességeivel megismerkedhetnek. A gasztronómiai kínálatot kulturális programok egészítik ki. Kérdésünkre Tungli Péter elmondta, a fesztivál költségvetése mintegy százmillió forint, amelynek jelentős részét a VEB2023 EKF támogatása biztosítja, ezt a forrást a belépőjegyek és a kiállítóknak az értékesítésük egy bizonyos százaléka után fizetendő összeg egészíti ki.  

Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. sajtófőnöke arról beszélt, a gasztronómia fontos része a kulturális fővárosa programnak, amellyel azt a kétezer éves hagyományt folytatják tovább, ami a régiót jellemzi. 
Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke kiemelte, a fesztivál bemutatja majd a balatoni régió sokszínű gasztronómiai kínálatát, míg Dobosi Győző borász elmondta, a szőlő és a bor meghatározója a térségnek, amely szorosan összefügg a helyi kultúrával. 
Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Csoport márka és marketing vezetője bejelentette, társaságuk három éven keresztül támogatja a rendezvényt. 
A fesztivál házigazdája Gianni Annoni televíziós műsorvezető, szakács lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!