Hagyományok

2022.08.10. 11:30

Minden, ami szőlő – a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományátadó tábora

Hagyománynak számít a Veszprémi Német nemzetiségi Önkormányzat nyári tábora is, amit idén harmadik alkalommal szerveztek meg a megyeszékhelyen pár nappal ezelőtt a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata segítségével.

Őrsi Ágnes

Fotó: Őrsi Ágnes

A tematika, akár korábban, a magyarországi, illetve a megyei németekhez kötődő hagyomány, illetve szokás, amelyet az öt nap során megismertek, és előadható jelenetekké formáltak, majd a meghívott vendégeknek, szüleiknek, rokonoknak, barátoknak a táborzáró előadáson elő is adtak a gyerekek.

A búcsú, és a lakodalom után az idei hagyományátadó táborban a Veszprém környékén is fontos szerepet játszó őszi munka, a szőlőművelés, a szüret és az ahhoz kapcsolódó szüreti felvonulás került a fókuszba. Ezáltal a tábor kapcsolódott az előző, a Német Nemzetiségi Klub által szervezetthez, amely az aratást és a gabona feldolgozását állította a középpontba. A két táborban összesen mintegy negyvenöt diák vett részt, elsősorban a Dózsa és a Gyulaffy Általános Iskolákból.

Forrás: Őrsi Ágnes

A gyerekek két pedagógus és egy egykori lovassys, ma német nemzetiségi szakon tanuló egyetemista vezetésével, valamint két középiskolás önkéntes segítségével ismerkedhettek a német nemzetiség dalaival, táncaival, hagyományaival. Kirándultak Szentantalfára is, ahol élőben láthatták a mai szőlőművelés, borkészítés helyszíneit, eszközeit, és beszélgethettek Molnár Zsolt szőlősgazdával. Kézműves foglalkozások és főző-workshop segítették a további elmélyülést. Ismét előkerül a téma a városi német nemzetiségi önkormányzat őszi programjai során, amikor az újra megnyíló Németházban több-generációs alkalmakat is terveznek; egy terményünnepet a Német Nemzetiségi Klubbal együttműködve, a Lovassy Német Nemzetiségi Egyesülettel közösen pedig az Európa Kulturális Fővárosa rendezvények keretein belül társasjáték délutánt. Ugyanezen, „Hidak-Brücken” című EKF-es program részeként decemberben a „Christkindl” hagyományt akarják kivinni városi színterekre, rendezvényekre.

Ebben a német nemzetiségi általános iskolák, a Botev, a Dózsa, a Gyulaffy és természetesen a Lovassy gimnázium vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában