Régészet

2022.08.11. 11:30

Dobókockákat is találtak a monostorapáti sírokban

A középkori almád monostor feltárási munkálatai az idei nyáron folytatódtak. A szakemberek és önkéntesek értékes leletanyagot találtak és adtak át a restaurátoroknak.

Tóth B. Zsuzsa

A monostorapáti középkori almád monostor feltárási munkálatai az idei nyáron folytatódtak

Forrás: archiv

A munkáról a feltárást 2014-ben kezdeményezte Gulyás Erzsébet a Monostorapáti helyi Értéktár Bizottság elnöke, Illés Sándor plébános, valamint Hangodi László történész, főmuzeológus, aki lapunknak is nyilatkozott. Amint azt megtudtuk, az idei, két héten át tartó feltáráson saját korábbi tanítványai, egykori szakkörös diákjai mellett helyi, budapesti gimnazisták és egyetemisták, régész hallgatók, érdeklődők, például tapolcai, keszthelyi, hévízi önkéntesek is dolgoztak saját szabadidejüket áldozva. 

– Volt olyan nap, amikor negyvenen tevékenykedtünk. Az ásatást Buzás Gergely régész, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója vezette. Az idei év legnagyobb eredménye a három hajós kolostortemplom megtalálása és teljes területének feltárása volt. Rendkívüli minőségű leletanyagot találtunk, például különböző fehérmárvány faragványokat, amelyek a templom belő berendezéséhez, a szentély rekesztőhöz tartoztak. Virág motívumok, oroszlán ábrázolások díszítik azokat. A főhajó közepén, az oltár előtt impozáns kőfalazatú, vakolt főúri sírra leltünk, az azonban üres volt. Azonban további, de érintetlen főúri temetkezéseket is találtunk, amelyek a XII-XV. századból valók. A falazott sírüregekbe több esetben párosával temetkeztek, az üregeket faragott sírkövek fedték. Két extra leletre akadtunk, a főszentély mögött sorakozó főúri sírok között, a csontvázak mellett deréktájon két, csontból faragott dobókocka került elő. Az egyik esetében elképzelhető, hogy elefántcsontból készült. Feltehetően római kori dobókockák tovább használásáról lehet szó. Nem tudni, hogy miért kerültek a sírokba, a legnagyobb rangú családok tagjai keze mellé. A kockák a ma használt dobókockáknál kisebbek, az oldalaik egy centiméteresek, sarkaik hegyesek. Az egyik oldalai homorúak. Mindkettőn fekete betétanyaggal kitöltött, befúrt pöttyök jelzik a számokat. A kockákat laboratóriumban elemzik most. A további leletanyagból kiemelkedő ezüstpénz leletek kerültek elő, XIII-XV. századi, Magyarországon és külföldön készült érmék. A legszebb lelet egy ón mellkereszt, amelyből hiányoznak a drágakövek. A kolostorfőnök apáté lehetett – mondta Hangodi László. 

 

Megtudtuk továbbá, hogy a leletanyagot időszakos kiállításon tervezik bemutatni, egyelőre azonban a restaurátorok, régész specialisták dolgoznak azokon. Az épület maradványok őszig a feltárt formában láthatók, azt követően letakarják a fagy elől. A talált freskókat, vakolatokat a szakemberek rögzítették, a falazás a jövő év tavaszán kezdődhet el. 

 

A feltárás jövőre folytatódik, hiszen még nyolc-tíz évre való munka maradt. Lakó- és kiszolgáló épületek, közösségi terek maradványai kerülhetnek elő. A terület tulajdonosa az egyházközség, a munkálatok költségeit a plébánia finanszírozza és némi pályázati támogatás segítette. Utóbbira számítanak a jövőben is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában