Szakmai előadások kóstolóval

2022.08.15. 07:00

A remek adottságok ellenére van hova fejlődnie a Somlói borvidéknek

Unger Tamás, a Somlói Borrend elnök-nagymestere a Somlói borvidék: kihívások, lehetőségek és megoldások című konferencián arról beszélt, hogy a borrend egyik fő feladata az, hogy a borvidéket, a helyi borokat népszerűsítse.

Regnágel Zsuzsanna

Fotó: Penovác Károly

Az elnök-nagymester előadásában hangsúlyozta, hogy a mostani összefogás egy példa arra, miként lehet együtt gondolkodni, közösséget fejleszteni, hiszen a somlóvásárhelyi önkormányzattal együtt olyan rendezvényt hoztak létre, aminek köszönhetően nagyon sok embert sikerült a Somló hegyre vonzani.
Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere a borrendek céljairól beszélt, miszerint a szakmai tevékenységek finanszírozásának megteremtése mellett az idegenforgalom, a borturizmus fejlesztése a fő cél.

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere Fotó: Penovác Károly / Napló


Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője összehasonlította a magyar borvidékek sajátosságait, és hozzátette, hogy a Somlón és környékén minden adott, ami a többi borvidéken is megvan. Mégis úgy fogalmazott, hogy lemaradásban van a borvidék, és ez az időszak a tervezés szempontjából rendkívül fontos, hiszen ki kell tűzni a feladatokat a borosgazdáknak és a Somló környéki települések önkormányzatainak.
Az országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy a 8-as számú főút devecseri elkerülőjében még nincs konszenzus, de ott is arra kell törekedni, hogy a helyieket és környékbelieket ne szétválassza, hanem összekösse a kétszer kétsávos út.
Tornai Tamás, a konferenciának otthont adó pincészet tulajdonosa előadásában a megteremtendő szakmai nyugalom és egység, az egyensúly állt a fókuszban. Helytörténeti visszatekintés után elmondta, hogy a Somló harmadát pár nagy borászat, a másik  harmadát negyven közepes gazdaság, és fennmaradó egyharmadnyi területet körülbelül ezer hegyközségi tag gondozza. Úgy fogalmazott, hogy közös célok kidolgozása nélkül nincs stratégia, és a múlt sérelmeinek vélt vagy valós igazságai helyett a jövő igazságát kell keresni.


Nagy Gábor, az éjszakai pincetúra és a Somló-fesztivál főszervezője bemutatta az elmúlt évek eredményeit, valamint kifejtette, hogy a fia- talabb borfogyasztó réteget célozták meg a kilenc évvel ezelőtt megálmodott éjszakai pincetúra programsorozattal. Kifejtette, hogy a közösség erejével kell egy jobb helyzetet teremteni, hogy a fiatalok ne csak a bulihelyszínt lássák a hegyben, hanem a közösségi munka helyszíneként vegyenek is részt a szervezésben.
A szakmai fórum ebéddel és borkóstolóval zárult, majd a délutáni óráktól a Somló kapuja rendezvénytéren koncertek várták a Somló hegyre látogatókat 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!