Mural

2022.08.18. 20:00

Cseh alkotó falfestménye díszíti a veszprémi aluljárót

A cseh és magyar kultúra kapcsolódásaira utaló nagyméretű muralt adtak át csütörtökön délután. Az alkotás a Veszprém Arénához vezető aluljáró északi oldalán látható.

Marton Attila

Csik Richárd, Jakub Bachorík és Adéla Gálová a falfestmény átadásán

Fotó: Penovác Károly/Napló

Csik Richárd önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Veszprém részt vehet a Street Meets (mural) art nevű projektben, amelynek keretében elkészülhetett Jakub Bachorík cseh illusztrátor munkája. A programban több cseh képzőművész készít falfestéseket Európa-szerte. 
A képviselő hozzátette, a falfestményt sokan láthatják majd, ugyanis az aluljáróban a Veszprém Aréna és az uszoda közelsége miatt sportrendezvények idején nagyon sokan kelnek át. Adéla Gálová, a budapesti Cseh Centrum igazgatónője méltatta a projektben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 munkatársaival és helyi alkotókkal végzett együttműködést, valamint elárulta, Jakub nemcsak képzőművész, hanem zenész is, akinek rádióműsora is van. Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy az aluljárón átsétálók észreveszik és megfigyelik a mural minden apró részletét.
Az alkotó, Jakub Bachorík elmondta, a falfestménnyel elsősorban a cseh-magyar kapcsolatokról, a turisztikai látnivalókról és a közös kulturális tapasztalatokról akart beszélni. Utóbbi közé tartozik a Mézga család rajzfilmsorozat, amelyet Csehországban is vetítettek – a falfestmény egyik központi szereplőjeként Mézga Géza tekint le a járókelőkre. A falfestményen megjelenik Bohumil Hrabal neve – egy sörmárkaként –, Alfons Mucha plakátművész és Václav Havel (1936-2011) néhai cseh elnök, a Visegrádi Négyek egyik alapítója, valamint a háttérben néhány politikus is. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az alkotás üzenete, hogy a csehek és a magyarok kevéssé különböznek egymástól.

A falfestmény létrehozását a Cseh Centrum támogatta anyagilag, kezdeményezésükben együttműködtek az EKF-csapattal, a Művészetek Háza Veszprémmel és az önkormányzattal, tudtuk meg Bucz Júliától, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzserétől. Hozzátette, az alkotás voltaképp a nyitánya az EKF street art projektjének, amelyet 2023-ban valósítanak meg. A tervek szerint az alkotások részint veszprémi aluljárókat díszítenek majd, a programba pedig hazai és külföldi festőcsapatok kapcsolódnak be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában