Szakmaszombat

2022.09.25. 15:30

Pályaválasztási és családi napot szervezett a Veszprémi Szakképzési Centrum

A Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton második alkalommal rendezte meg a Szakmaszombat elnevezésű szakképzési pályaválasztási és családi napját a VSZC Jendrassik–Venesz Technikumban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hosszú sorok álltak bejutásra várva az eseményre, ami talán nem is csoda, hiszen közel hetven szakmával ismerkedhettek meg  testközelből az érdeklődő fiatalok, akik pedig közben szusszanni szerettek volna, interaktív foglalkozásokon vehettek részt. A nagyobbak Legó-robottal, hajfonással, koktélkészítéssel, 3D nyomtatóval és sok más érdekességgel ismerkedhettek, a kisebbekre ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás és kézműves-foglalkozások vártak. A megnyitó előtt kérdezte a Napló Kavalecz Gábort, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatóját.
– Az a célunk ezzel a rendezvénnyel – amit immár másodszor szerveztünk meg –, hogy a szakképzést népszerűsítsük – jelentette ki. – Van hét intézményünk, amelyekben közel 4300 diák tanul, amire büszkék vagyunk, és be akarjuk mutatni az általunk kínált szakmákat, lehetőségeket a fiataloknak. A programoknál ott vannak a szakemberek, akik oktatnak egy-egy szakmát, ráadásul sok cég is a rendezvény mellé állt, és csatlakozott a naphoz. 
A főigazgató kiemelte a nap helyszínét, a Jendrassik–Venesz Technikumot, ahol a közelmúltban adták a 3 milliárd forint értékben megújított modern létesítményszárnyat, ahol az összes szakmát ki lehetett próbálni.
Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke körbepillantva ünnepnek titulálta az eseményt.
– A tavaszi tapasztalok alapján azt várom, hogy még több fiatal keresi fel a rendezvényt. Annak a korosztálynak, amelyik választani szeretne valamilyen szak- vagy képzési irányt, a Szakmaszombat nagyszerű lehetőséget kínál a tájékozódáshoz, hogy tágabb legyen az a kép, ami alapján a jövőjét alakítani tudja – mondta a kamara elnöke. 

Mint mondta, néhány év telt el azóta, hogy a technikusképzést visszaállították, így lassan tisztul kép annak kapcsán, hogy mindez mi mindent jelenthet. Szerinte például lehetőséget arra is, hogy szakképesítést is szerezzen a fiatal, és legyen továbbtanulási esélye is. 
– A szakképzés nem zsákutca, hanem további lehetőségek tárháza – jelentette ki Markovszky György, aki egykor maga is technikumban végzett, majd hozzátette: – Ez az egyetemeken, főiskolákon előnyökkel járt számunkra. Amit 14–18 éves kor között nem tanul meg az ember, az később már nehezebb – sorolta az elnök.
Kérdésre válaszolva beszélt arról is a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy manapság, ha valaki az otthonában valamilyen munkát el szeretne végeztetni, ahhoz nem kap szakembert. Ha kap, akkor nem ritka, hogy egy-egy munkát fél-, netán egyéves várakozási idő után vállalnak.
– Ilyenkor sokan rájönnek, hogy maguk is meg tudnák csinálni. A fiatalkorban történt választás ezt hozza elő – tette hozzá –, ráadásul ez megélhetési forma. Hogy a megyében milyen szakemberből van hiány? Sajnos mindenből, ez igaz az összes manuális szakmára – zárta a beszélgetést Markovszky György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!