A tánc, a mozgás öröme

2022.09.27. 10:00

A demenciával élők családját támogatják a közös sétával Várpalotán

Az Alzheimer-világnap alkalmából az elmúlt hét közepén Nem vagy egyedül címmel sétát és közös táncot szervezett a demenciával élőkért az Iregi Márta vezette várpalotai szenior örömtánccsoport.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az Alzheimer-világnap célja, hogy világszerte emlékeztessen a demencia, ezen belül az Alzheimer-kór terjedésére, az ebből adódó problémákra, és felhívja a figyelmet a betegségre, hiszen a szellemi hanyatlás felismerése az első lépés a segítség felé. A harmadik alkalommal meghirdetett országos megmozduláshoz ezúttal is csatlakozott a várpalotai szenior örömtánccsoport, amelynek tagjai a Thury-vár előtti téren gyülekeztek, majd a város több pontját is érintő sétát követően Pétfürdőre utaztak a résztvevők. 

A programot Iregi Márta, a várpalotai szenior örömtáncklub vezetője szervezte. Kérdésünkre elmondta, az országos programsorozathoz kapcsolódó várpalotai megmozdulás lényege, hogy kifejezzék szolidaritásukat a betegséggel élőkkel. – Fontos bátorítani egymást és a hozzátartozókat, hogy merjék felvállalni, ha demenciával élő van a családjukban, környezetükben. Legyenek minél többen, akik mernek erről beszélni. Meg kell osztani egymás között a tapasztalatokat, hogy miként lehet jobbá, könnyedebbé tenni a beteg családtaggal való együttélést – fogalmazott Iregi Márta. 

A résztvevőket Katona Csaba is köszöntötte a Thury-vár előtt. Várpalota alpolgármestere az elfogadás fontosságáról beszélt, valamint a városunkban is igen népszerű szenior örömtánccsoport kapcsán arról, hogy mennyire fontos idős­korban is a közös mozgás, az együttlét, ami a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. Ezt követően a Bóbita-házból érkező fogyatékkal élőkkel együtt táncoltak a résztvevők a Thury-vár előtt, majd az akció jelképnek számító lila lufikkal a kézben közös sétára indultak Várpalota belvárosában, hogy így is felhívják a figyelmet arra, hogy van segítség, a nehézségek és küzdelmek ellenére lehetséges teljes életet élni, ahogy ezt a bevezetőben említett jelmondat is megfogalmazza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában