Konferencia a kerékpáros turizmusról

2022.09.28. 07:00

Közbringarendszer elindítását tervezik Veszprémben

A kerékpáros közlekedést népszerűsítő konferenciának ad otthont a megyeszékhely kedden és szerdán.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester felidézte, a kétezres évek közepétől 2022-ig több mint harminc kilométernyi bicikliút épült a megyeszékhelyen

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rendezvény két napján mintegy negyven előadó vesz részt, az előadásokat kerekasztal-beszélgetések követik. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) a prezentációján bejelentette, 2023 tavaszán közbringarendszer elindítását tervezik Veszprémben, amely újabb lökést adhat a kerékpáros közlekedésnek a megyeszékhelyen. A rendszert – amelyben száz elektromos kerékpár lesz elérhető – az önkormányzat saját cége üzemelteti majd. Városszerte tíz állomást és 150 dokkoló egységet terveznek létrehozni. A rendszert idővel Balatonalmádival és Balatonfüreddel együttműködésben bővítenék tovább. 
A polgármester elmondta, a veszprémi földrajzi adottságok – a város legmagasabb és legalacsonyabb pontja között negyven méter a szintkülönbség – ellenére azt tapasztalják, hogy a bővülő kerékpárút-hálózatot egyre többen használják. Felidézte, a kétezres évek közepétől 2022-ig több mint harminc kilométernyi bicikliút épült a városban, valamint Veszprémet mára számos környező településsel – Szentkirályszabadja, Nemesvámos, Felsőörs, Márkó – köti össze kerékpárút. Hozzátette, ezek a szakaszok turisztikai szempontból is fontosak a térségnek, valamint segíti a szomszédos településeken élőket a munkába járásban is.

20220927. Veszprém. Porga Gyula polgármester előadása a Tekerjünk Itthon cimmel megrendezett kerékpáros turisztikai konferencián. Fotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.
Fotós: Nagy Lajos/Napló

Andrejszki Tamás, a Közlekedéstudományi Intézet osztályvezetője kérdésünkre elmondta, a konferenciát az Aktív Magyarországért felelős államtitkársággal, a Miniszterelnökség Aktív Mobilitási Főosztályával, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel közösen szervezték. A tanácskozásra elsősorban a kerékpáros turistáknak szolgáltató vállalkozókat hívtak, hogy új kapcsolatokkal és ötletekkel gazdagodjanak, valamint az önkormányzati szektor munkatársait várták, akik arról szerezhetnek hasznos információkat, milyen lehetőségek vannak a kerékpáros turizmus fellendítésére. A konferencia résztvevői az előadások mellett nyeregbe is pattannak: szerdán reggel Veszprémen belül kerékpároznak tizenegy kilométert, délután a térségben kerékpároznak 21 kilométert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában