Gasztrofesztivál

2022.09.30. 20:00

Ünnepélyes faültetés keretében erősítették a magyar–japán kapcsolatokat Veszprémben

Japánnak, a Balaton Wine & Gourmet vendégországának emléket állítva ültettek cseresznyefát pénteken a Jezsuita kolostor és romkertben a rendezvény szervezői, Veszprém és a vendégország képviselője.

Marton Attila

A fát Otaka Masato, Porga Gyula, Markovits Alíz és Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója ültette el

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete elmondta, a cseresznyevirág, más néven szakura a japán nemzeti öntudat jelképe, míg a cseresznyefa a kultúra és a mindennapok szerves része a kelet-ázsiai országban. Kiemelte, az április – amikor virágba borulnak a cseresznyefák – az újrakezdés ünnepe Japánban: ekkor kezdődik az iskolai tanév és a gazdasági társaságok üzleti éve is. 

Porga Gyula polgármester arról beszélt, a faültetés jelképesen is hozzájárul a magyar–japán kapcsolatok erősítéséhez. Felidézte, Veszprém megye a japán Gifu prefektúrával működött együtt, amelyet tovább kell folytatni. Elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget ad arra, hogy a kontinensen kívüli kultúrát is Veszprémbe hozzák, illetve, hogy a magyar és európai kultúrát Kelet-Ázsiában is bemutassák. 

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az EKF2023 program segítségével Veszprém és a térség bemutathatja a helyi kultúrát az ideérkezőknek, míg az EU–Japan Festtel való együttműködés révén a japán kultúrát is megismertethetik a kulturális főváros évében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában