Trófeaszemle

2022.10.05. 14:00

Bőgő bikák kerültek terítékre - Csaknem tízkilós a legsúlyosabb trófea

A gímszarvasok násza idején a bikák bőgéssel hívják fel magukra a tehenek figyelmét vagy így fitogtatják erejüket. Ez a szezon elejtésük, azaz terítékre kerülésük időszaka is. A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Verga a  szeptemberi vadászati eredményekről az alsóperei trófeaszemlén számolt be.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 – Százötvenhét gímszarvas bikát ejtettek el a szeptemberi bőgési szezonban területünkön vendégeink a kísérővadászok jelenlétében – szögezte le köszöntőjében Ugron Ákos Gábor vezérigazgató. Németh Attila tájegységi fővadász az országos tapasztalatok kapcsán elmondta, hogy rengeteg trófea volt bírálóbizottság előtt, ami azt jelenti, hogy kiemelkedő, kapitális egyedek kerültek terítékre, és ez azt is példázza, hogy remek a gímállomány, minőségi javulást mutat, sikerrel járt a korosbítás. Veszprém megyét, szavai szerint, a gímszarvasok esetében egymástól jelentősen eltérő állománycsoportok jellemzik, még a Bakonyon belül is ezt figyelték meg, minden szegletben más jellemzőkkel bírók találhatók. 

A szakember a bőgést vadászati szempontból eredményesnek nevezte, meggyőződése: az, hogy gyönyörűek a trófeák, több évtized munkájának az eredménye. Tájékoztatása alapján a szezon viszonylag rövid, de intenzív időszak volt, szeptember 10-e és 25-e között. Úgy véli, ez abból adódhatott, hogy nagyrészt egykorúak, azonos kondíciójú az állomány, a tehenek ivarzása így egy időre tevődik. Arról szintén beszélt, hogy növekedett a szarvasoknál az állományapasztás, több került terítékre, a borjú- és az ünőelejtés szintén fokozódott.  

 

Elhangzott a rendezvényen, hogy az erdő víztartaléka elfogyott, ami pedig éltetője lenne a vadaknak, ezért a innivaló kijuttatását a Verga megszervezte. Szeptemberben a társaság 124 vendége 157 bikát ejtett el, ami magas szám, a tervezett elejtés 71 százalékát teljesítették ezzel. A gímszarvasbikák trófeáinak kétharmada már átesett a szakmai bírálaton, az eddigiek szerint 5,93 kilogrammos a súlyátlag, 83 az érmes agancs. Az egyik 9 kiló 95 dekás. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában