Krimi

2022.12.09. 09:40

Kis híján a halálba segítette a négyéves kisfiút a magyar orvos

R. György hiányos nyelvtudása miatt adott majdnem végzetes adag fenol injekciót egy kisgyermeknek, ezzel örökre megnyomorítva őt.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Nestor Rizhniak

A 70 éves magyar orvos, dr. R. György Európa legnagyobb gyermekkórházában, a Royal Manchester Children’s Hospitalban dolgozott a 2000-es évek elejétől. A most hozott felfüggesztő ítélet szerint hiányos angoltudása miatt csaknem halálos adag fenolt injekciózott be egy végbélproblémával küzdő négyéves gyermeknek.

Félreértette az adagolást

Az eset még 2009-ben történt, a konzulens R. György az ítélet szerint a műtét során rosszul olvasta le a fenil, vagyis karbolsav fiolájáról az adagolást, és a 3 százalékos hígítású helyett a kicsi páciens a 80-ast kapta. A gyermekbe a megfelelő adag 16-szorosát, a potenciálisan halálos adag négyszeresét injekciózta be, szerencsére nem vénásan. A fiúcska kis híján halálos belső sérüléseket szerzett, a sav szétmarta a belső szerveit, sztómazsákot kapott, ki kellett vezetni a végbelét.

A kisfiú 30 korrekciós műtéten esett át, beleértve a bélszakasz egy részének eltávolítását, és szülei – mindketten egészségügyi szakemberek – elmondták, hogy fiuk nemcsak testileg, lelkileg is „nyomorék” lett. 

 

Hatszor bukott meg a nyelvvizsgán

2012-ben az eset miatt három hónapra felfüggesztették súlyos kötelességszegés miatt, de később visszamehetett dolgozni a gyermekkórházba. R. György mindeközben hatszor nekiment az angol nyelvvizsgának, mindannyiszor elbukott rajta. 2019-ben több bejelentést kapott a Medical Practitioners Tribunal Service – amely szervezet az orvosokra érkező panaszokat vizsgálja ki –, miszerint a szakmájához nem megfelelő a nyelvtudása. A férfi egy évvel később ugyan letette az alap szakmai nyelvvizsgát, de a GMC szervezet még egy évig felügyelet mellett engedte csak dolgozni – derül ki a Bors cikkéből.

 Az orvos ismét nem tett semmit annak érdekében, hogy eleget tegyen a vele szemben támasztott elvárásoknak, hogy angolnyelv-tudásának javításával kizárja a károkozás lehetőségét. A legújabb felülvizsgálati meghallgatás után most szerdán felfüggesztették egy évre a dokit.

 Anam Khan, a GMC ügyvédje a Daily Mailnek elmondta, szerinte kimondottan kockázatos lenne megint praktizálni hagyni, ezért egy évre felfüggesztették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!