Egyház

2023.02.02. 11:00

Balázs-áldás a betegségek ellen

A balázsolás vagy Balázs-áldás a katolikus egyház egyik áldása, amelyet február 3-án vagy az azt követő vasárnapon végez az egyház Szent Balázs püspök, vértanú emlékére, a betegségek elkerülése érdekében.

Szijártó János

képalá: Február 3-án Szent Balázs püspök közbenjárását megszentelt gyertyákkal kérik a papok a szentmise végén a betegségek elkerülése érdekében Illusztráció: Szijártó János

Ilyenkor a szentmise vége után a pap két gyertyát tart a hívek álla alá, s közben azt mondja, hogy „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen."

Erről Földi István, a Veszprémi Főegyházmegye esperese, plébánosa beszélt munkatársunknak. Hozzátette, hogy ezt a szép hagyományt egy nappal előzi meg a gyertyaszentelő boldogasszony napja, amikor a szentmisén megszentelik a gyertyákat. A következő napon aztán már a megszentelt gyertyapár jelenik meg a Balázs-áldás során, régebben X, ma inkább Y alakban összekötött vagy egymásba csavart formában.

– Szent Balázs püspök a legenda szerint szerette az állatokat, azok barlangja köré csoportosultak, és áldását várták, valamint védték, őrizték. Több gyógyítás fűződik nevéhez. Egy alkalommal a két égő gyertyát kereszt alakban egy gyerek álla alá tartva mentette meg a haláltól, aki a torkában akadt halszálka miatt fuldoklott. Talán éppen emiatt régebben a Balázs-áldást a torokkal összefüggő betegségekre vonatkoztatták, ma viszont minden betegségre – hangsúlyozta Földi István.

Mint mondta, Szent Balázst eredetileg torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak föl gyógyulásukért az emberek, majd feltűntek a torokbaj ellen védő (áldó) könyörgések. Hazánkban a 16. századtól ismerjük a gyertyaáldást, amelyhez földrajzi területenként eltérő népszokások is kialakultak. – Ami engem illet, február 3-a azért áll különösen közel a szívemhez, mert egykori lelki vezetőm Barsi Balázs atya volt. Ő ezen a napon – névnapján – mindig azt mondta mosolyogva: István, te most tőlem dupla Balázs-áldást kapsz – tette hozzá végül a plébános. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában