Dietetikus válaszol

2023.03.20. 09:00

Inzulinrezisztencia - ha ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes gyanakodnia

Dietetikus válaszol sorozatunkban az inzulinrezisztenciáról beszélgetünk Gellén-Kiss Szilviával.

JÓZSA ZSUZSA/Zaol.hu

- Az inzulinrezisztencia tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet sejtjei ellenállóak (rezisztensek) lesznek az inzulinra. És hogy ez miért probléma? Az inzulin egy hormon, ami segít a sejteknek felvenni a vérből a cukrot, amit a sejtek „üzemanyagként” fel tudnak használni. Szerintem már itt látható a probléma, hiszen hiába van cukor a vérben, és hiába termel inzulint a hasnyálmirigy, mégsem jut el a célhoz, illetve csak magasabb inzulinszint mellett tud visszaállni a vércukorszint a normál tartományba. Amennyiben belekerültünk ebbe az ördögi körbe és nem változtatunk az életmódunkon, az inzulinrezisztencia romlik és belecsúszhat a cukorbetegségbe.

A tünetei nem specifikusak, sok esetben nem is maga az inzulinrezisztencia derül ki, hanem egy másik betegség kapcsán merül fel, hogy a háttérben ott szerepelhet az IR.

Mikor kezdjünk gyanakodni?

· Alvás közben jelentős izzadás

· Cukros ételek vagy nagy mennyiségű étel elfogyasztása után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavar

· Rossz alvás

· Étkezés kimaradása esetén ingerlékenyég, izzadás, remegés, feszült hangulat

· Rendszertelen vagy elmaradó menstruáció

· Teherbeesési nehézség, meddőség

· Sikertelen fogyókúrák

· Korábbihoz képest változatlan életmód mellett testsúly-gyarapodás

· Gyakori cukoréhség

· Mozgás közben vércukorszint-leesés

A jó hír az, hogy gyógyszer nélkül is kezelhető, mégpedig az életmódunkkal. Egyrészt a megfelelő táplálkozással, másrészt a mozgással, valamint a psziché szerepe is jelentős - például hogyan viszonyulunk a minket ért külső hatásokra, és mikor mennyit alszunk. Ezek javításával, odafigyeléssel könnyedén megelőzhetjük vagy visszaszoríthatjuk a betegséget - mondta a dietetikus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában