Veterán autók bakonyi randevúja

2023.05.29. 21:00

A vasorrú fekete, a vajbőr üléses, a kék vászontetős és a többiek Zircen

„A papa élményautója a lánya nyugdíjalapja" – a családi rajongás a régi járművekért jelzi, hogy a veteránokra vigyázás értékmentés és egyben befektetés. A legtöbben viszont a nosztalgiázást nevezték meg hobbijuk okának a Bakonyi Veterán Klub zirci találkozóján, ahol az érdeklődők megcsodálhatták a szépen karbantartott Zaporozsecet, kis Polskit és Trabit is.

Rimányi Zita

Öreg autó, nem vén autó

Fotó: Rimányi Zita

Akadt olyan 76 éves régijármű-rajongó, aki húszesztendősen vett Jawa motorját őrzi nagy becsben máig. A 72 éves Gyimesi Antalnak ugyancsak megvan még hetvenben vásárolt Pannoniája, ő szintén húszévesen vezette először. Ezzel a motorkerékpárjával járta körbe hazánkat a határ mentén és eljutott a szomszédos országok kempingjeibe fiatalként, akárcsak Berlinbe, Prágába, Pozsonyba. Sosem hagyta cserben a járgánya. Ezúttal viszont azt a Zaporozsecet mutatta meg, amelyik 72-ben készült. Még a pótkerék is eredeti benne – szőrös, tüskés –, akárcsak a műszaki leírás és az elsősegélydoboz, amelynek 220 forint tíz fillér volt az ára, ez most is leolvasható róla. – Annak fejében kaptam meg ezt az autót, hogy kihúztam az épületből, amelyik rádőlt. Sokáig állt benne használatlanul, és több mint egy évtizedbe telt, mire rendbe tettem. Sikerült, most is lehet vele közlekedni. A motorral együtt az unokámra hagyom majd, most nyolcéves, de már tetszenek neki, főleg az, hogy ennek a kocsinak felülhet a motorháztetejére, nem horpad be – mesélte el a férfi. 

Kalapos József egyik Mercedese egy fekete kupé, minden eredeti benne, rajta, a festése és a vajbőr ülések is. Ez egy 32 éves old timer, 220 lóerős, hathengeres, benzines motorral, tetőablakkal, elején ráccsal, ami miatt vasorrúnak nevezik az ilyen autókat. Minden működik benne. A lánya ötlete volt, hogy foglalkozzanak régi járművekkel, mindkettőjüket elkapta sajátos hangulatuk, az életérzés, ami velük jár. Emellett meggyőződésük, hogy értéket mentenek, mert az enyészeté lenne sok korábbi széria darabja, amely egyébként minőséget képvisel. Arra szintén gondolnak, ha vigyáznak egy-egy szép autóra, jó karban tartják, akkor egyre nő az ár, ami elkérhető érte. Megmutatták a ritkaságnak számító fehér Mercedes kabriót is, amely eredetileg amerikai használatra készült, erős, sok üzemanyagot fogyaszt. Már három évtizeddel ezelőtt elektromos ülés, tempomat, automata váltó került bele. Ha esik az eső, felhajtják kék vászontetejét, ugyanolyan színű, mint az ülések, amelyek felérnek egy fotel kényelmével.  

A veterán autók bakonyi randevújára Hoffmann Gábor egy 1992-es BMW-vel érkezett, semmi nem eredeti benne. A régi, 1,6-os motornál nagyobb, 2,8-as került bele, 24 szelepes, ahhoz alakították a féket, az állítható magasságú futóművet. Tulajdonosának épp így tetszik, a régi kaszni meglepetéseket, sok erőt rejt. S az említett BMW testvérének nevezhető a melléje leparkolt autó. Turi Szabolcs kocsija 99-es évjáratú, dízel. A férfi 2014-ben vette meg, öt évig szinte naponta használta, aztán két éven át maga restaurálta. Belső alkatrészeit bontott járművekből kiszedettekre cserélte, újrafestette, -fényezte. Egykor csúcskategóriájúnak számított, kényelmesnek, biztonságosnak, ma gazdája becsüli meg a gyönyörű állapotba hozott BMW-t, szabadidejében – ha csak teheti – megy vele. A gyereke mondta neki, hogy ne adják el, ha már ennyit dolgozott rajta, mert emiatt is értéknek tartja, sőt, az egyedi, TSZ monogramot megjelenítő rendszámot is ő javasolta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában