Bajnoki finálé

2023.06.02. 20:10

Miklerék nem adtak esélyt a Veszprémnek

A szegediek végig irányítottak a férfi kézilabda NB I bajnoki döntőjének első meccsén, és összességében könnyedén verték meg a megszokottnál sokkal többet hibázó Veszprémet.

Horváth Gábor

Magabiztos szegedi siker született

Fotó: Karnok Csaba/MW

Szeged-Veszprém 31-25 (15-11)

Szeged, 6167 néző. V.: Andorka, Hucker. OTP Bank-Pick Szeged: MIKLER – Sostaric 4, Tönnesen 1, BOMBAC 3, ROSTA 5, MACKOVSEK 6, Szita. Csere: Alilovic (kapus), Gaber, BLONZ 7 (7), Garciandia 3, Bánhidi 1, Bodó 1, Martins. Edző: Juan Carlos Pastor.

Telekom Veszprém: Corrales – Marguc 3 (2), Remili 3, PESMALBEK 3, Ligetvári, EL-DERA 3, Strlek 1. Csere: Cupara (kapus), Lauge 4, Nilsson 2 (1), Mahé 2, Ilic Z., Sipos, Vajlupau 1, Elísson 3 (1). Edző: Momir Ilics.

Kiállítások: 8, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 7/7, ill. 7/4.

Négy az egy ellen – így vártak a bajnoki döntőt a csapatok, ami azt jelenti, hogy a szezonbeli rangadók közül négyet a veszprémiek, egyet a szegediek nyertek. A fölény ellenére a bakonyiak elbukták az alapszakasz-elsőséget, így a Tisza-parti csapaté volt a pályaelőny a fináléban. A párharc ezúttal az egyik fél második sikeréig tart.

Mackovsek-Remili gólváltással indult az összecsapás. Úgy tűnt, működik a veszprémi védekezés, de a Szeged megrázta magát és ellépett 4-2-re. Pesmalbek ekkor két perces büntetését töltötte, Gabert pedig ápolni kellett. Egyenlített a Telekom, majd ismét két hazai gól következett, 6-4.

Mindkét csapat nagyon koncentrált a védekezésre, a házigazda 1-2 gólos előnyben volt, majd a 14. percben 8-5-re módosult az állás, miután Sostaric végigrobogott a pályán. Ilics időt kért. Ez nem hozta meg a várt fordulatot, Mikler védése után Mackovsek volt eredményes, majd Tönnesen kiállítása ellenére ötre nőtt a Tisza-partiak előnye, 10-5. Ha még nem lett volna elég baj, rövid időn belül két bakonyi hetes is kimaradt, Marguc és Mahé sem tudott túljárni Mikler eszén. Ekkor már hattal vezetett a Pick és még tovább nőhetett volna a különbség, ha Cupara nem véd ziccert.

A folytatásban mínusz négyre zárkózott a Telekom, Pastor időt is kért. Védekezést váltottak a vendégek és ez nem ízlett a Szegednek. Nagyot küzdött a felzárkózásért Momir Ilics csapata, amelynek négy gólra sikerült csökkenteni a hátrányt.

A második félidő elején pedig rögtön háromra, Marguc hetese talált utat a hálóba. A szlovén szélső Mikler után Alilovicnak is belőtt egy büntetőt, már csak kettő volt a különbség, de a Szeged válaszolni tudott, 35. perc: 17-13.

Mikler ismét remek sorozatot produkált, ehhez az is kellett, hogy a védelem jól dolgozzon előtte. Corrales is bemutatott néhány védést, azonban nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez a Veszprém, 41. perc: 18-13.

Garciandia pontos átlövését követően, 19-13, Ilics mester időt kért: jött a 7 a 6 elleni játék. Négy-öt találat között mozgott a különbség, ami természetesen tökéletes volt a Szegednek. Csökkenhetett volna a hátrány, ám Mikler Vajlupau hetesét is kivédte.

Mikler nagy formában volt, Strlek a szélről nem tudott neki betalálni, ráadásul a horvát szélsőt kiállították, mert a labda eltalált a szegedi kapus arcát.

Az 50. percben Sostaric 24-18-ra alakította az állást, innen már bravúrkategória volt a veszprémi felzárkózás, persze nem lehetetlen. Pesmalbek és Sostaric is ziccert rontott, Elísson viszont pontos volt, 24-19.

Rendre négy találat volt a felek között a különbség, épp úgy, mint a meccs nagy részében. Blonz belőtte hetedik hetesét is, öt perccel a vége előtt 27-22 volt az állás. Lauge pontatlan lövésével pedig nagyjából el is dőlt a meccs.

Végül hattal nyertek a Tisza-partiak, a különbségnek nincs jelentősége, de intő jel lehet a Veszprémnek, hogy a rivális nagy magabiztossággal tudta kihasználni a vendéghibákat.

A párharc hétfőn Veszprémben folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában