Átadták a FOTON-t

2023.06.06. 15:00

Új funkciókkal újult meg a város ikonikus épülete

Filmvetítéseknek, koncerteknek, kiállításoknak és közönségtalálkozóknak ad otthont a FOTON Audiovizuális Centrum, amelyet kedden délután adtak át a veszprémi várban.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadón kiemelte, az EKF-évben eddig tartott 750 esemény a magyar kultúra gazdagságát mutatja. Hozzátette, a kulturális műfajok közül a filmek jutnak el legnagyobb számban a befogadókhoz, ezért is van nagy jelentősége a történelmi filmeknek az önazonosság formálásában. Reményét fejezte ki, hogy az intézmény sok látogatót vonz majd, s ezzel részt vesz a város közösségének formálásában. A miniszter gratulált azoknak, akik részt vettek az intézmény megújításában, megtervezésében, megépítésében, és úgy vélte, a létesítmény a hazai film egyik bástyája lehet azzal, hogy népszerűsíti a magyar filmalkotásokat. 

Porga Gyula polgármester felidézte, húsz éve, a Séd mozi bezárásakor Navracsics Tiborral a Régi idők focija című filmet vetítették az épületre, felhívva a figyelmet arra, hogy nem maradhat mozi nélkül egy 60 ezres város. A Séd mozi 2013-ban kulturális központként éledt újjá, a FOTON megnyitása pedig két évtizedes hiányt pótol: a létesítmény vetítőtermében rendszeresen vetítenek szerzői filmeket. Hozzátette, azoknak a városoknak van jövője, amelyek befektetnek a kultúrába. Megjegyezte, az EKF-címre kezdettől fogva közösség- és városépítő programként tekintenek. 

Emmanouil Aposztolakisz görög nagykövet elmondta, idén Temesvár mellett a görög Elefszína és Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Hozzátette, a magyar-görög barátság tükröződik több meghatározó magyarországi műemlék, köztük a veszprémvölgyi apácakolostoréban. A nagykövet Görögország háláját fejezte ki azért, hogy Magyarország nagylelkű vendéglátója volt az évszázadok során sok görögnek. A délután során a Phaedra című amerika-görög filmdrámát vetítették le, amelynek főszereplője az a Melína Merkúri, akinek a nevéhez fűződik az Európa Kulturális Fővárosa vízió. 

A FOTON Audiovizuális Centrumot az egykori Simoga-ház barokk kori melléképületében alakították ki, amelyet a veszprémiek az elmúlt évtizedekben az Art Café, majd a Várkert étterem helyszíneként ismerhettek. Az étterem bezárása óta az épület üresen állt, állaga folyamatosan romlott. A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával tavaly júliusban kezdődött el. Az épületben helyet kapott a legmodernebb technikával felszerelt, többfunkciós, 62 néző befogadására alkalmas vetítőterem, amely a filmvetítések mellett elsősorban könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak ad majd helyet. A földszinten kávézó létesült, míg az épület pincéjében a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a f|x|r médialabor kapott helyet. A beruházás részeként megújult a Tűztorony gyilokjárója is. A Tűztorony szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek az üzemeltetők. 

Az átadó előtti bejáráson elhangzott, a beruházás 2,5 milliárd forintból készült el. A terveket Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek készítették. A FOTON Audiovizuális Centrumot a Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. A Foton átadóján részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Otaka Masato japán nagykövet, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában