Ünnepség

2023.06.08. 09:00

Felkészültség, következetesség, elhivatottság - Átadták a Ranolder-díjakat

A pedagógus szakma hivatás, aki ezt végzi, az év minden napján kiemelt megbecsülést, tiszteletet érdemel. Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése az oktatás és nevelés területén kiemelkedő személyiségek munkáját ismerte el a Ranolder-díjak átadásával, melyre idén Demel Esztert, dr. Górné Fazekas Ágnest, Kremó László Mártonnét és Schmidt Judit Terézt tartották érdemesnek.

Benkő Péter

Porga Gyula és a díjazottak, Schmidt Judit Teréz, Kremó László Mártonné, dr. Górné Fazekas Ágnes és Demel Eszter Fotó: Benkő Péter

Az ünnepi rendezvényt a Vetési Albert Gimnáziumban Porga Gyula polgármester gondolatai nyitották, aki többek között arról beszélt, Veszprém erőssége mindig az oktatásban, a kultúrában, a kreativitásban rejlett, ezt kellett és kell kiaknázni. – Elődeink megkezdett munkáját az utódok sem hagyták abba, kiváló geográfusunk, Cholnoky Jenő Veszprémet a Dunántúl egyik kulturális és szellemi központjaként említette az 1930-as években. Ma pedig az egész kontinens kulturális modellje vagyunk, melyre egész Európa figyelme koncentrálódik. Pedagógusaink munkája nélkül a város kulturális nívója nem érné el a mai szintet – fejtette ki.

A polgármester átadta az idei Ranolder-díjakat a kiemelkedő oktató-nevelő munkájáért érdemesnek tartott pedagógusoknak. Demel Eszter karnagy és zenepedagógus a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában végzett sok évtizedes munkája révén növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós lett. Vezetése alatt a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági együttessé fejlődött, tanítványai közül többen a világ legnevesebb művészei társaságában lépnek fel. Sikerének titka a módszeres építkezés, pedagógiájában hangsúlyos az érzelmi nevelés, a közösség iránti elkötelezettség. 

Dr. Górné Fazekas Ágnes pályafutását a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolában kezdte osztálytanítóként, majd igazgatóhelyettesként. Kiváló szervezőkészségének, vezetői meglátásainak köszönhetően megújult az iskola épülete, megvalósult a számítógépes eszközpark cseréje, interaktív táblák beszerzése, s elnyerték az ÖKO-iskola címet. Pedagógiai és vezetői tevékenységének ismérve a szakértelem, határozottság, igényesség, a szakmai megújulás, a következetesség. Szakmai felkészültsége, egyénisége, tudatos pedagógiai és vezetői tevékenysége révén az iskola gyermekközpontú, be- és elfogadó. Kremó László Mártonné a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda óvodapedagógusa, 1999-től a német nemzetiségi tagozat vezetője. Munkája révén az óvodások nyugodt, szeretetteljes légkörben nevelkednek, nyitottak a német nyelv és kultúra befogadására. Felismerte, hogy a családok életében mennyire fontos az együtt töltött minőségi idő. Precíz, elkötelezett, minőségi és állhatatos munkájának eredményeképpen óvodásai kiválóan megállták helyüket, szép eredményeket értek el általános és középiskolákban. Schmidt Judit Teréz pedagógusi pályája a Cholnoky Jenő Általános Iskolában indult, majd a Rózsa Úti Általános Iskolában folytatódott. Tevékenységét szakmai igényesség jellemzi. Vidám, nyugodt, kiegyensúlyozott, magával ragadja diákjait, nem csupán tanít, kitűnő érzékkel neveli, formálja a személyiséget. Természetes humora sok nehéz helyzeten segít át. Rendszeresen részt vesz szabadidős programok szervezésében, lebonyolításában, fontosnak tartja a környezeti nevelést, a természet megismerését.

A Ranolder-díjak átadásának délutánját a házigazda intézmény tanulója, Benedek Bianka moderntánc-szólója színesítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában