A május a fejes saláta hónapja. Tele vannak vele a piacok, friss, hazai, ropogós, ilyenkor az egyik legfinomabb saláta-alapanyag. Ráadásul olcsó is. Általában a szokásos cukros-ecetes-sós öntetet kapja, pedig érdemes lenne más elkészítési módokat is kipróbálni.

Fodros-bodros gömbölyűség

A fejes saláta az egyik legrégebbi konyhai alapanyagunk, már az ókorban is termelték és fogyasztották. Latin nevét (Lactuca sativa) a benne található tejnedv (latex) után kapta. Ettől az anyagtól rugalmasak, roppanósak a levelei. Tavasszal, amikor már úgyis kiürültek a vitaminraktáraink, különösen ajánlott a fogyasztása. Sok benne a C-vitamin, jelentős mennyiségű vasat, foszfort, B-vitamint tartalmaz, ez főleg a szabadban termesztett példányokra igaz. R

[eadvert]

Régóta azt tartják róla, hogy tisztítja a beleket, serkenti az emésztést, csökkenti a vérnyomást. Kalóriatartalma elhanyagolható, a benne lévő rostok viszont jól telítenek. Sokat hallani arról, hogy vigyázzunk ezzel a zöldséggel, mert nagyon magas lehet a nitráttartalma. A NÉBIH adatai szerint a Magyarországon forgalmazott salátákban a nitrát az elmúlt években 116 és 1456 mg NO3/kg között mozgott (szabadtéri fejes saláták esetében 2500 mg NO3/kg a megengedett felső határérték). A kutatások szerint a sok napfény is csökkenti a növény nitrátszintjét. A külső, egyébként is vastagabb, gyakran sérült leveleket nem érdemes elfogyasztani, a belül található zsengébb salátaleveleknek alacsonyabb a nitráttartalma.

Pár ötlet az elkészítéséhez:

Kapros-olajos fejes saláta

Finomra vágunk egy nagy csokor kaprot, majd összekeverjük két evőkanál ecettel, hat evőkanál jó minőségű olajjal, egy evőkanál mézzel és ízlés szerint sóval. Tálalás előtt a salátára öntjük.

Tojásos fejes saláta

Két keményre főzött tojás sárgáját kiszedjük, egy tálban villával összetörjük. Hozzákeverünk egy teáskanál magos mustárt, egy evőkanál mézet, három evőkanál citromlevet, két deci tejfölt vagy joghurtot, ízlés szerint sózzuk. Ebbe a mártásba forgatjuk bele a nagyobb darabokra tépkedett salátát, végül a tetejét megszórjuk a felcsíkozott tojásfehérjével.

Citrusos fejes saláta

Kicsavarjuk egy citrom és egy narancs levét, összekeverjük egy teáskanál mustárral, kicsi sóval. A tálba rendezett, nagyobb darabokra tépkedett salátát meglocsoljuk vele, majd rácsurgatunk egy-két evőkanál olívaolajat.

Forrázott fejes saláta

Pici kockákra vágunk 10 dkg füstölt szalonnát, és kisütjük. Ráöntünk körülbelül fél liter vizet, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, egy-két evőkanál ecetet, sózzuk és felforraljuk. A levelekre szedett salátára öntjük.

Retkes-rokfortos

Kikeverünk két deci joghurtot egy gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, három evőkanál olívaolajjal. A salátát megmossuk, nagy darabokra tépkedjük, összeforgatjuk egy csokor, hajszálvékony szeletekre vágott retekkel. Meglocsoljuk a sűrű öntettel, rámorzsolunk öt deka rokfortot.

 

Tojásos galuska fejes salátával

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.