Készülhet belőle lekvár, szósz, de aszalhatjuk is. A szilva igazi jolly joker a konyhában, csak ismernünk kell a megfelelő eljárásokat.

Mit kezdjünk a szilvával? 3 tipp az ősz kedvencéhez!

Aszaljunk!

Az aszalt szilva nagyon finom csemege magában, de akár húsokat is megtölthetünk vele, hogy aztán a vasárnapi menüsort gazdagítsa. Bármilyen szilvát megszáríthatunk, aszalhatunk, azonban arra figyelni kell, hogy túléretten érdemes elkezdeni szárítani, vagyis rajta kell hagyni a fán, amíg a száras vége meg nem ráncosodik. Nem szükséges kimagozni, de akit zavar, az kettévághatja, kimagozhatja őket. Száraz, napsütéses időben érdemes kint szárítani a gyümölcsöket. Ehhez egy nagyobb tepsire, tálcára terítsünk le sütőpapírt, majd tegyük rá a szilvákat, fedjük le a szemeket gézlappal, hogy ne menjen bele semmilyen szennyeződés. 3 órával később forgassuk meg, majd ismét takarjuk le. Ügyeljünk rá, hogy a kezünk tiszta legyen! Ha rossz az idő, akkor használja a sütőt az aszaláshoz. Ehhez a sütőt állítsa 50-70 fokra, legalább 6, de inkább 8 órán át szárítsa, úgy, hogy résnyire nyitva legyen a sütő ajtaja. Akkor jó a gyümölcs, ha rugalmas, de már nem ereszti a levét.

Kedvenc receptünk aszalt szilvával: Aszalt szilvás pulykamell tepsis, sajtos krumplival

Készítsünk belőle szószt!

A friss, édes szilvát kimagozzuk, majd feltesszük annyi vízbe főni, hogy épp ellepje. Kb. 10 perc múlva rászórjuk a cukrot, egy csipet sót és fahéjat, majd további tíz percig főzzük. Egy tálkába kevés hideg vízzel kikeverünk 1 evőkanál keményítőt, majd behabarjuk vele a szilvamártást.

[eadvert]

Kedvenc receptünk: Csirkemellfilé diós köpenyben, szilvaszósszal és burgonyapürével

Süssünk lekvárt!

A szilvákat kimagozzuk, és egy alaposan elmosott tepsibe rakjuk őket. Fontos, hogy ne legyen teljesen tele, mert a sütés közben kifolyhat! Fedjük le alufóliával a tepsit, majd tegyük be a sütőbe, és a legkisebb fokozaton kezdjük el sütni (ha este nyolckor rakjuk be, akkor másnap reggel 6-7 körül kell kivenni). Levesszük a fóliát, és megkevergetjük a szilvát, ha elég sűrű, akkor tiszta üvegekbe töltjük. Nem kell hozzá sem cukor, sem tartósítószer.

Kedvenc receptünk: 4 különleges szilvalekvár

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.