Ma már kevés otthonban találunk igazi sütőalkalmatosságot, pedig milyen jó lenne, ha télen a helyiség felfűtéséhez használt kályhában ingyen süthetnénk meg az ebédre vagy a vacsorára valót, nem kéne hozzá külön gázt vagy villanyt használni. Addig is, míg ilyen mesebeli, kemencés házba költözhetünk, gyakorolhatunk a konyhai tűzhely sütőjében.

Hogyan használjuk a római tálat?

Igen sok háztartásban megtalálható az úgy nevezett római tál, ez a mázatlan, két részből álló cserép sütőedény. Nagyon finom lesz a benne készült étel, és ha jól csinálunk mindent, sok éven át hű társunk lesz a konyhában. Pár apró trükk, hogy a használata tényleg öröm legyen, ne bosszúság.

[eadvert]

– Használat előtt legalább 30 percre áztassuk hideg vízbe magát a tálat és a tetejét. Legegyszerűbb a mosogatóban vagy egy nagy lavórban. Az sem baj, ha ez a félóra megduplázódik.

– A megtöltött tálat mindig teljesen hideg sütőbe rakjuk, és csak fokozatosan melegítsük fel a sütőt a kívánt hőfokra.

– Ha kivesszük a sütőből, akkor fára vagy több réteg összehajtogatott textilre rakjuk a forró edényt, mert hideg kőre téve könnyen elpattanhat.

– Csak forró vízzel mosogassuk, mosogatószert és súrolószert ne használjunk hozzá, mert az edény pórusai beszívják ezeket a szereket.

– Az alaposan kimosott, szárazra törölt edényt jól szellőző helyen tároljuk, egyébként könnyen bepenészedik, és akkor elköszönhetünk ettől a jó kis edénytől.

Római tálban sült lecsós tarja

Római tálban sütött libapecsenye káposztával

Római tálban sült zöldbabos tarja

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.