Hiába kezdődik a tavasz, még alapvetően hideg van, nehezebb, laktató ételekre vágyunk. Tökéletes választás lehet ilyenkor valamilyen hüvelyes, például a száraz bab. Nagyon finom egytálételeket főzhetünk belőle. Kis adagokkal nem is érdemes kezdeni, de szerencsére ez is olyan, mint a töltött káposzta, minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

Főzzünk babbal – ezek a legjobb fogások

Klasszikus böjti étel a bab, zsír, szalonna és hús nélkül is kifejezetten ízes, tápláló fogásokat készíthetünk belőle. A legtöbb nagy magyar klasszikus babos ételt simán elkészíthetjük vegán változatban is. A zsírt valamilyen növényi zsiradékra cseréljük, a húst és a szalonnát egyszerűen kihagyjuk. A fűszerekkel pedig nagyvonalúan bánunk, higgyék el, nagyon finom lesz így is, próbálják ki.

[eadvert]

Babgulyás: három vöröshagymából jó sűrű fokhagymás, paprikás pörköltalapot készítünk, és ebbe rakjuk a babérleveles, hagymás vízben puhára főzött babot (amit előtte természetesen beáztattunk egy éjszakára. Felöntjük vízzel, beletesszük a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, pasztinákot, zellert, karalábét, minél többféle zöldséget használunk, annál jobb lesz. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak, közben szükség szerint ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Laktatóbb lesz, ha főzünk bele csipetkét.

Paradicsomos bab: sós vízben puhára főzzük a beáztatott, leszűrt babot. Kevés zsiradékon megdinsztelünk egy finomra vágott vöröshagymát egy-két gerezd átnyomott fokhagymával. Öntünk rá egy kevés paradicsomlevet, fűszerezzük sóval, borssal, sima és római köménnyel, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal, meg a felkarikázott csilivel. Kis lángon főzzük legalább fél órán át, időnként megkeverjük, és ha nagyon elfőné a levét, mindig öntünk rá paradicsomlevet. Közben kóstoljuk, teszünk hozzá egy kis mézet (vagy cukrot), és a szükséges mértékben sózzuk, borsozzuk. Sűrűre főzzük, és tűzforrón tálaljuk.

Káposztás bab: némi zsiradékon megpárolunk egy-két felaprított vöröshagymát. Keverünk hozzá őrölt pirospaprikát, felöntjük egy jó adag sűrített paradicsommal. Beletesszük a sós, fokhagymás, babérleveles vízben puhára főzött babot, adunk hozzá nagyjából ugyanannyi átmosott, átvágott savanyú káposztát. Fűszerezzük füst ízű sóval, borssal, pici cukorral, és fél órán át főzzük. Arra törekszünk, hogy a végén jó sűrű szaftot kapjunk. Ha nem fontos, hogy vegán legyen, akkor egy kis füstölt sajttal bolondítjuk. Lereszelünk 20 dekát, a felét hozzákeverjük a babos-káposztás pörkölthöz, a másik felét pedig a tetejére szórjuk, úgy sütjük meg. A vegánok változatnál pár evőkanál sörélesztőpelyhet vagy 20 dkg puhára párolt csicsókát keverünk a zöldségpörkölthöz, izgalmas ízeket hoznak a rakottasba.

Zöldséges fehérbab-főzelék sült virslivel

Sült hagymás babfőzelék

Bazsalikomos-babos tészta (Pasta fagioli)

Laskatésztás tarkababpörkölt

Vegán csilis bab

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.