Imádjuk az újkrumplit, de utáljuk tisztítani. Sok helyen árulnak tisztított, zacskózott gumókat, de nem javasoljuk a használatukat, a héj nélküli ácsorgás során elveszítik a beltartalmuk és ízük nagy részét.

Újkrumplipucolási kisokos

A legfontosabb, hogy friss legyen a zöldség, amit megvásárolunk, a fonnyadt, beszáradt gumókat lehetetlen meghámozni. Ha alaposan megmossuk az apró szemeket, tulajdonkléppen nem is kell hámozni, sem a szemünknek, sem az emésztésünknek nem árt az a szép, rózsaszín hártya. Ha azonban mégis meg akarjuk szabadítani tőle a gumókat, akkor a következő módszerek közül választhatunk:

[eadvert]

– Dörzsi szivaccsal: talán ez a leggyorsabb, főleg, ha nem túl aprók a szemek. Érdemes erre a célra rendszeresíteni egy dörzsis szivacsot, folyó víz alatt egyesével lesúroljuk a szemeket. Ha friss a krumpli, villámgyorsan le tudjuk dörgölni róla a vékony héjat. Egy jó erős, sűrű szálú kefe is megfelel erre a célra.

– Késsel: a krumplit negyedórára sós vízbe áztatjuk, majd egy kis késsel egyesével lekaparjuk a gumókat. Időigényes, de tökéletes lesz a végeredmény.

– Konyharuhával: egy régi konyharuha felére sót szórunk, ráborítjuk a parázskrumplit, átforgatjuk, és a konyharuha másik felével alaposan átdörgöljük. Apró szemű burgonyához ajánljuk.

Bármelyik módszert is választjuk, ha nem akarjuk, hogy barnára-feketére színezze a kezünket az újkrumpli héja, akkor húzzunk gumikesztyűt a tisztításhoz.

Nyári újburgonya-saláta

Csirkés-halas újburgonya

Köretek újkrumpliból

Babos-kolbászos újkrumpli

Korianderes újburgonya csirkemellfilével és kapribogyóval

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.