Tavasz végén, nyár elején a piacokon gyakran kaphatóak kisebb-nagyobb rebarbarakötegek, legtöbbször kistermelők asztalánál. Ez is maximálisan szezonális finomság, májusban és júniusban van, utána meg várhatunk rá egy évet, hacsak el nem teszünk pár adagot lekvárként vagy kompótként, kereskedelmi forgalomban nemigen kapható. Pikáns, savanykás íze remekül kiegészíti sok más gyümölcs vagy zöldség ízét, de húsok mellé is remekül illik.

Mi legyen a rebarbarával?

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) évelő növény, ha jól érzi magát a helyén, nagy bokorrá nő. Különösebb gondozást nem igényel. A hatalmas levelek húsos nyelét fogyasztjuk. (A levélnek túl magas a nagy mennyiségben mérgező oxálsavtartalma.) A húsos levélnyél színe rózsaszín vagy halványzöld, ez az ízben nem jelent különbséget. Márciustól június végéig szedhetjük, legjobb, ha nem vágjuk, hanem csak kicsavarjuk.

A vaskos levélszárakat éles zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk, majd a recept szerint használjuk. Kompótként hideg vízbe tesszük, ízesítjük ízlés szerint (cukor vagy édesítőszer, vanília, citrom, szegfűszeg, stb.), majd forrásig melegítjük. Ez idő alatt valószínűleg meg is fő a rebarbara, ugyanis nagyon kevés idő választja el a nyerset a péppé főttől, nagyon kell figyelni (a túlfőzöttet sem kell kidobni, mártásba, lekvárba, pépes töltelékekbe jó lesz így is). Pitékbe nyugodtan tehetjük nyersen is, majd megsült a sütőben (szép mintákat rakhatunk ki a rebarbaraszárakkal).

Eperrel egészen kiváló, remekül ellensúlyozza a gyümölcs édességét. Pecsenyék mellé édes-savanyú szószt készíthetünk belőle (érdemes egyszer kipróbálni főtt marha mellé, meggyszósz helyett).

Epres-rebarbarás kevert sütemény epres cukormázzal

Tavaszi saláta spárgával, rebarbarával és eperrel

Rebarbarás-epres mentes fordított torta

Epres-rebarbarás pudingos

Rebarbarakrém bogyós gyümölcsökkel

Tárkonyos csirkemell rebarbarával

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.