Közélet

Az inváziós haderő harmadát már elveszthette Oroszország

Oroszország valószínűleg az Ukrajna elleni támadásra összevont szárazföldi csapatok harmadát elveszítette és a Donbasz régióban indított offenzívája kifulladt, így egyre inkább elmarad a tervektől – idézi a brit katonai titkosszolgálat vasárnapi összegzését a Reuters.

A kezdeti kisebb mértékű sikerek ellenére Oroszország nem tudott jelentős mértékű területet meghódítani az elmúlt hónapban, 

miközben folyamatosan magas a csapatok lemorzsolódása a britek szerint, ezért már az invázióra használt szárazföldi csapatok harmada is odaveszhetett. Az értékelés valószínűtlennek nevezte, hogy a következő 30 nap során Oroszország képes lesz felgyorsítani előretörését.

This photograph shows a railway wagon and sleepers burning after a shelling near the Lyman station in Lyman, eastern Ukraine, on April 28, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP

A háború kitörése óta Ukrajna mind Kijev, mind a második legnagyobb város, Harkiv térségéből elűzte a támadókat, jelenleg pedig Izium térségben ment át ellentámadásba, ugyanakkor 

az ukrán haderő vasárnap arról beszélt, hogy Donbasz más területein az oroszok képesek voltak előrébb nyomulni.

Mindenesetre a frontok megmerevedése lehet az egyik magyarázata azoknak a rakétatámadásoknak, melyekről Lviv kormányzója beszélt a Telegramon. A politikus szerint katonai célpontot ért találat, mely annak következtében meg is semmisült. Könnyen lehet, hogy a lengyel határhoz közeli létesítmény támadásával az oroszok a folyamatosan áramló nyugati fegyverszállításokat igyekeztek megzavarni.

 

orosz-ukrán háború Donbasz
Kapcsolódó cikkek