Tavaly a covid utáni újraindulás, idén a magas és a háború miatt dráguló építőanyagok és energia, azaz a növekvő kivitelezési költségek miatt emelkedik további 20 százalékkal az év végéig az újépítésű lakások ára. 

Budapesten jelenleg 1,2 millió forint az átlagos négyzetméterár, de belátható időn belül 1,5-2 milliós árakat fogunk látni 

– nyilatkozta Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója a VG Podcastnak. 

Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Sándor Tünde

Kiemelte: folyamatosan növekszik a befektetési célú vásárlások aránya.

Új lakást jellemzően a 30-50 évesek és a kisebből nagyobb költözők vásárolnak, és ismét egyre többen mindazok, akik befektetési céllal lépnek. Az áremelkedés folyamatos, és nincs vége, az építőanyagok ára láthatóan nem érte el a plafont.

A tervezők mindeközben teljes kapacitással dolgoznak, a lakásépítő cégek igyekeznek betárazni a kedvezményes áfát jelentő idei keltezésű építési engedélyekből, de új projekteket most nem indítanak.

A keresletnek komoly támaszt adna, ha meghosszabbítanák az idén kifutó otthonteremtési támogatásokat, és további forrást kapna a zöld otthon program

 - hangsúlyozta a lakásépítő cég vezetője. Kiss Gábor, aki a legnagyobb cégeket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke is, emlékeztetett rá, hogy a támogatások meghosszabbítására van politikai szándék, ezt reményeik szerint az új kormány megalakulása után konkrét bejelentések követik.

Piaci várakozások szerint áttörés várható a rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányhatározatok terén is, ami egyszerre fékezi az agglomeráció túlépülését, és új életet lehel a holt belső városrészekbe, ahol a majdani vevők az új lakások áfáját teljesen visszaigényelhetik. 

Nagy kereslet lenne jó minőségű bérlakásokra is, de arra egyelőre nincs magán fejlesztői szándék. 

Ami viszont jól látható, az a befektetési célú vásárlások növekvő aránya most. Ezt a csökkenő kínálat mellett emelkedő lakásárak indokolják, aminek mértéke idén januártól decemberig 20 százalék is lehet.


 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast