Andrej Plenković horvát kormányfő tavaly nyáron jelentette be, hogy országa készen áll a közös európai valuta bevezetésére, ezért 2023 januárjától nyugdíjazzák a kunát és rendszeresítik helyette az eurót. Az új pénz forgalomba hozása viszont nem egyik napról a másikra fog történni. Az egyeztetések és az előkészületek a színfalak mögött már egy éve zajlanak, augusztustól viszont a folyamat már a lakosság számára is érzékelhető lesz. Ekkortól ugyanis egyfajta elszámolási egységként országszerte megjelenik majd az euró. 

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a boltok polcain az eddigi, kunában megjelenített árak mellett kiírják azok euróra átszámított értékét is. 

Az átváltáskor az üzleteknek egy előre meghatározott árfolyamot kell figyelembe venniük, ami eurónként 7,53450 kuna lesz. 

Ezt a kurzust 2020 nyarán állapították meg, amikor Horvátország belépett az európai árfolyam-mechanizmus második fázisába (ERM II). Annak ellenére, hogy mindkét ár szerepel majd az árcédulákon, a fizetéskor egyelőre csak a kunát fogadják el a pénztárosok. Az árak párhuzamos feltüntetésének legfőbb célja a vásárlók euróra szoktatása és a potenciális drágulás elkerülése. 

Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, 2022/06/25. Illustration pictures of croatian kuna and euro one day after EU leaders agreed that Croatia will use euro currency from January 2023. Photograph by Geoffrey Brossard / Nangka Press / Hans Lucas.Bosnie-Herzegovine, Sarajevo, 2022/06/25. Images d illustration de la Kuna croate et de l Euro un jour apres que les dirigeants europeens ont decide que la Croatie utilisera l euro a partir de janvier 2023. Photographie de Geoffrey Brossard / Nangka Press / Hans Lucas. (Photo by Nangka Press / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Nangka Press / Hans Lucas via AFP

A boltokon kívül augusztustól kötelező lesz a bérek elszámolásakor is megjelölni az összeget mindkét pénznemben, valamint a bankoknak is párhuzamosan kell használniuk mindkét valutát az ügyfelek számláin. Ezt követően az euró bevezetésének következő lépése szeptembertől veszi kezdetét.

Ekkor fogják a bankok megkapni az első eurókészleteiket. 

Őket a többi pénzintézet, elsősorban a posta és a horvát Pénzforgalmi Ügynökség (Financijska Agencija – FINA) követi, decembertől pedig a kis- és nagykereskedelmi üzletek kapják kézhez az euróbankjegyeket és -érméket. Erre a célra a Horvát Nemzeti Bank egy új, bombabiztos páncélozott kamiont is vásárolt, ugyanis nagy mennyiségű eurót a szabályok értelmében csak a legmagasabb biztonsági előírások betartása mellett lehet szállítani. 

A Volvo típusú jármű 12 millió kunába került (1,59 millió euró, 640 millió forint). A közös fizetőeszköz Horvátországban kereskedelmi forgalomba először 2023. január elsején kerül, és két héten keresztül párhuzamos használatban lesz. Január 15-től viszont már mindenhol csak euróval lehet majd fizetni. 

Természetesen nem kell aggódniuk azoknak sem, akiknek két hét alatt nem sikerül elkölteniük az összes kunájukat, ők fél évig még minden postán, bankban és a FINA-ban is díjtalanul beválthatják régi pénzüket. 2023 július 1-je után viszont már csak a jegybankban váltják át a kunát, igaz, ott erre – biztos, ami biztos alapon – még 30 évig lehetőség lesz. 

Utóbbira azért is szükség van, mert jelenleg az országban több mint egymilliárd pénzérme és 500 millió bankjegy van forgalomban, aminek összértéke több mint 36 milliárd kuna, ezért a cseréje eltarthat egy ideig. A Horvát Nemzeti Bank szerint a pénzcsere mintegy 880 millió kunába, azaz 44 milliárd forintba fog kerülni.

A gazdaságnak jó, a lakosságnak fenntartásai vannak

A zágrábi kormány szerint az euró jót tesz majd a turizmusnak, és megszünteti az árfolyamveszteségeket, illetve mélyíti az ország európai integrációját, ezért bevezetése mérföldkő az ország számára. A horvátok többsége viszont tart az eurótól. Úgy vélik, hogy a közös pénz további drágulásokat fog hozni, de olyanok is vannak, akik az ország pénzügyi szuverenitását féltik az eurótól. Utóbbiak sorát erősíti a négy parlamenti képviselővel rendelkező Horvát Szuverenista Párt is, melynek tagjai tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a kormány írjon ki népszavazást az euróra való átállás ügyében. Akciójuk viszont nem sikerült.