Nemzetközi gazdaság

Egyre rosszabb hírek érkeznek az orosz gazdaságról

Gyorsult az orosz gazdasági teljesítmény csökkenése májusban éves szinten áprilishoz képest.

Az orosz hazai össztermék (GDP) 4,3 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest, nagyobb mértékben az áprilisi 2,8-es éves szintű eséshez viszonyítva – közölte az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium. A tárca a gazdasági zsugorodás gyorsulását elsősorban a szállítási és logisztikai korlátozásokkal, valamint a belföldi kereslet csökkenésével indokolta.

red arrows pointing down on the background of russian money
Fotó: Shutterstock

A minisztérium számításai szerint az orosz az idei első öt hónapban 0,5 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Májusban éves szinten a kiskereskedelmi forgalom 15,5 százalékkal esett az áprilisi 11,9-es csökkenés után. A bányaipari termelés csökkenése az áprilisi 1,6 százalékról 0,8-re mérséklődött májusban, a feldolgozóipari termelés zsugorodása 3,2-re gyorsult az áprilisi 2,1-ről.

A gazdaságfejlesztési minisztérium 7,8 százalékos idei orosz GDP-csökkenéssel számol, de jelezte, hogy ezt felülvizsgálhatja, javíthat előrejelzésén. Az orosz központi bank (április végi) várakozásában 8–10 százalékos idei gazdasági visszaesés szerepel.

 

GDP Oroszország csökkenés
Kapcsolódó cikkek