Hatályba lép július elsején az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során

– emlékeztetett közleményében az Európai Bizottság. Az 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobilelőfizetésüket hívásra, smsezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak.

Adult man standing outdoor against black off road car using smartphone connection roaming technology to choose next travel destination. Concept of people and road trip vacation
Fotó: Shutterstock

A rendelet szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

A rendelet ezen felül hatékony hozzáférést biztosít a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegíti, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek. A mobilszolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a fogyasztók hozzáférjenek a 4G vagy az 5G hálózatok használatához, ha ezek a felkeresett célállomáson rendelkezésre állnak. A szolgáltatóknak határátlépéskor tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a szolgáltatási feltételekről automatikusan küldött sms-üzeneteken keresztül – tették hozzá.

Az Európai Bizottság adatai szerint a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre az elmúlt négy évben, a mobil barangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár vonatkozó adataihoz képest.

Giraffe,Riding,An,Elephant,On,Field.,Friendship,And,Cooperation,Concept.
Fotó: Shutterstock