Közélet

Sorra hívják be katonának a fehéroroszokat

Ukrajna szerint Minszkben rejtett mozgósításba kezdtek a háború miatt.

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról” beszélt. 

Vészjósló szavak: új fegyvereket vethet be Moszkva, ha Ukrajna nem áll le

A belarusz elnök szerint tűrhetetlen, hogy Ukrajna orosz városokat akar megtámadni.

Az ellenzéki fehérorosz Zerkalo (Tükör) nevű hírportál arról számolt be, hogy az ukrajnai Csernyihiv megyéhez közeli – déli – Homel régióban az utóbbi napokban megsokasodott azoknak a száma, akik behívóparancsot kaptak. Olyanok is kaptak felszólítást, hogy jelentkezzenek a kaszárnyákban, akiket korábban katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítottak. Az ukrán vezérkar közölte, hogy rejtett mozgósításról van szó, és információi szerint július közepéig hadgyakorlatokat terveznek Fehéroroszországban a hadkötelesek bevonásával. 

Minszk Moszkva szövetségeseként rendelkezésre bocsátotta területét és légterét az Ukrajna elleni orosz támadásokhoz. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök többször hangsúlyozta, hogy fehérorosz katonák nem vesznek részt a szomszédos országban folytatott hadműveletben, mindazonáltal a kijevi vezetés nem zárja ki, hogy Fehéroroszország esetleg közvetlenül is belép a konfliktusba, tekintettel arra, hogy területéről orosz katonák már lőttek ki rakétákat ukrajnai célpontokra. 

Fotó: AFP

Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov csütörtökön közös nyilatkozatot adtak ki a két ország diplomáciai kapcsolatainak harmincéves évfordulója alkalmából. A két tárcavezető aggodalmát fejezte ki, hogy egy sor ország és katonai-politikai szervezet a „destruktív tevékenységével feszültséget kelt”, aláásva a nemzetközi és regionális stabilitást, és lerombolva a fegyverzet-ellenőrzést szolgáló rendszereket. Hangsúlyozták, hogy „a nyugati államoknak az európai hatalmi egyensúly felborítására irányuló erőfeszítései példa nélküliek” a hidegháború vége óta, különös tekintettel az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei katonai potenciáljának, valamint hadgyakorlataik mértékének növelésére, valamint a globális amerikai rakétavédelmi rendszer és európai szegmensének kiépítésére. „Mindez közvetlenül érinti Fehéroroszország és Oroszország nemzeti érdekeit, és veszélyt jelent a békére, biztonságra és stabilitásra az európai régióban” – tették hozzá.
 

 

háború Fehéroroszország Ukrajna
Kapcsolódó cikkek