Csütörtökre már a brit kormány csaknem ötven tagja lemondott, és hosszas kérlelés után végül a miniszterelnök is belátta, hogy tarthatatlan a vezetése, és jelezte, hogy lemond. Őszig még ügyvezető miniszterelnökként a posztján marad, a Bloomberg szerint a Konzervatív Párt októberi éves konferenciájáig ki is nevezhetik az utódját.

(FILES) In this file photo taken on January 26, 2021 Britain's Prime Minister Boris Johnson looks down at the podium as he attends a virtual press conference inside 10 Downing Street in central London. - Boris Johnson will resign as Conservative party leader on July 7, 2022, the BBC reported, paving the way for a successor to replace him as British prime minister, after dozens of his ministers quit the government. (Photo by JUSTIN TALLIS / POOL / AFP)
Fotó: Justin Tallis / Pool via AFP

Johnson lemondása azt jelenti, hogy Nagy-Britannia hat éven belül már a negyedik vezetőjét fogyaszthatja: David Cameron 2016-ban mondott le, Theresa May 2019-ben, Boris Johnson pedig most, 2022-ben.

A világ feszülten várja a régóta esedékes lemondási beszédet.

A médiában már el is kezdték latolgatni a szóba jöhető utódokat. Az egyik legnépszerűbb köztük a pénzügyminiszteri posztjáról lemondott Rishi Sunak. Felmerült még Suella Braverman főügyész, Ben Wallace védelmi miniszter, Liz Truss külügyminiszter és Nadhim Zahawi új pénzügyminiszter neve is a Sky Bet öt legesélyesebb miniszterelnökjelöltje között.