Az orosz gazdaság 4 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten 2022 második negyedévében, azaz az első olyan teljes negyedévben, amelyet már a háborús körülmények és a nyugati szankciók határoztak meg – derült ki az orosz statisztikai hivatal előzetes adataiból pénteken.

A statisztikai hivatal nem közölt további részleteket, ám elemzők szerint a visszaesést a fogyasztói kereslet gyengülése és a szankciók okozták.

 

A woman seen in silhouette carries balloons as she walks past the the Atrium shopping centre in central Moscow on August 12, 2022. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

 

Az adatok arra utalnak, hogy az orosz gazdaság zsugorodása a jelek szerint elérte a mélypontját, mivel egyes iparágakban stabilizálódik a helyzet

– kommentálta a számokat Szergej Konyigin, a Sinara befektetési bank vezető közgazdásza.

A bruttó hazai termék második negyedévi zsugorodása nem volt olyan mély, mint várták. 

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 7 százalékos GDP-csökkenést prognosztizáltak április és június között

 az első negyedévi 3,5 százalékos bővülés után. Míg a Bloombergnél mínusz 4,7 százalékkal kalkuláltak. 

 


Az orosz központi bank elemzői pedig 4,3 százalékos GDP-csökkenésre számítottak, míg a harmadikra mínusz 7 százalékot várnak. Szerintük a gazdaság 2023 második felében kezd el helyreállni.
 

A rendkívül ingatag politikai környezet miatt az oroszországi recesszióra vonatkozó előrejelzések is képlékenyek.


Áprilisban a gazdasági minisztérium még azt mondta, hogy a bruttó hazai termék több mint 12 százalékkal csökkenhet idén – a 2021-es 4,7 százalékos növekedés után –, ami az 1990-es évek közepe óta a legnagyobb zsugorodás lenne. Ugyanabban a hónapban a jegybank 8-10 százalékos visszaesést említett.

Az előrejelzések azonban azóta enyhültek, a központi bank például a múlt hónapban éves szinten már csak 4-6 százalékos csökkenést valószínűsített. 
 

A zsugorodása 2023 első felében éri el a mélypontját, a gazdaság ezután egy új hosszú távú egyensúlyi állapot felé fog elmozdulni

– mondta pénteken kissé enigmatikusan Alekszej Zabotkin, a jegybank elnökhelyettese.